Bryssel, 16.1.2012

Maailman johtava kemikaaliyhtiö BASF julkisti hylkäävänsä suunnitelmansa kehittää ja kaupallistaa geenimuunneltuja (GM) viljelykasveja Euroopassa.

Greenpeacen EU-maatalouspolitiikan johtaja Marco Contiero sanoi: "BASF myöntää etteivät eurooppalaiset halua geenimanipuloituja viljelykasveja, ja hyvästä syytä. Syynä eivät ole ainoastaan huolestuttavat terveysuhat, sillä geenimanipuoloitu vilja kulkee käsi kädessä teollisen maatalouden ja torjunta-aineiden kanssa, ja pitkän aikavälin tuotto on pettymys.

"Eurooppalaiset eivät ole yksin hylkäämässä geenimanipuloitua ruokaa. BASFin vetäytyminen Amerikkaan on seurausta kahden vuoden tappioputkesta alalla, niin Kiinassa, Intiassa, Filippiineillä, Thaimaassa ja muualla. Yli 9% geenimuunnellusta ruokasadosta kasvatetaan vain neljässä maassa Amerikassa."

2011 Intia hylkäsi luvan geenimanipuloidulle munakoisolle, ainoalle geenimuunnelulle ruoalle mille lupaa haettiin, kun taas Kiina keskeytti geenimanipuloidun riisin kaupallistamisen. Filippiinit ja Thaimaa ovat myös hylänneet geenimuunnellun riisin.

BASF hyllyttää antiobiooteille vastustuskykyisen Amflora-perunan, yhden kahdesta ainosta geenimanipuloidusta viljelykasvista, joilla on lupa viljelyyn Euroopassa. Suomessa geenimuunneltua perunaa on ollut koeviljelyssä Lammilla.

Miten Greenpeace kampanjoi Euroopassa geenimanipulointia vastaan?

Greenpeace ja Avaaz ovat keränneet yli miljoona allekirjoitusta EU:n kansalaisilta, jossa vaaditaan GMO-kasvien viljelyn kieltoa koko Eurooppaan.

Kesäkuussa 2011 Greenpeacen aktivistit estivät kolmen viikon ajan kiistanalaisen, geneettisesti muunnellun Amflora-perunan kylvön Vojakkalassa pohjois-Ruotsissa. Aktivistit vaativat että saksalaisen kemikaalijätin BASFin omistama biotekniikan yritys Plant Science Sweden lopettaa suunnitelmansa viljellä Amfloraa, vedoten kyseenalaiseen riskiarvioon ja riittämättömään viljelyn kontrollointiin. Vapaaehtoisemme kuvasivat videoita estäessään pääsyä perunavarastoon:

 

Kiitokset kaikille kampanjaan osallistuneille vapaaehtoisille ja vetoomuksen allekirjoittaneille. Me onnistuimme!

 


Tue työtämme ympäristön puolesta lahjoituksella.

Mediakontaktit:  
Marco Contiero +32 477 777034
Jack Hunter +32 476 988584