Greenpeacen aktivisti Toru Suzuki.

Fukushiman onnettomuuden alusta 11. maaliskuuta on kulunut hieman yli seitsemän kuukautta. Greenpeacen aktivisti Toru Suzuki kertoi eduskunnan Kansalaisinfossa tapahtumista onnettomuuden alun jälkeen Japanissa.

Toru Suzuki on aiemmassa työssään perehtynyt ravitsemukseen ja sitä kautta siihen, mikä vaikuttaa ihmisen DNA:han. Greenpeacessa hän on tullut parhaiten tunnetuksi toiminnastaan valaanpyyntiä vastaan. Hän on toinen "Tokyo Two" -aktivisteista, jotka paljastivat Japanin tieteelliseen valaanpyyntiin liittyvän korruption.

Suzuki esitteli, kuinka tiedonvälitys Fukushiman onnettomuudesta on samaan tapaan peiteltyä kuin Japanin valaanpyynnistä. Hän näytti kuvaa kolmosreaktorin räjähdyksestä, jonka televisioyhtiö sattui juuri sattumalta kuvaamaan. Se ehti japanilaisten televisioruutuihin pieneksi hetkeksi, kunnes tv-yhtiö poisti sen nopeasti lähetyksestä.

Fukushima Daiichin ydinvoimalan reaktoreille 3 ja 4 aiheutunutta tuhoa. Kuva: Tokyo Electric Power Co./Handout 15/03/2011

Toru Suzuki kutsuu Fukushimaa historian pahimmaksi ydinonnettomuudeksi. Tänään yli seitsemän kuukautta myöhemmin kukaan ei tiedä, missä ja missä tilassa reaktorin ytimet ovat. Fukushiman onnettomuus on vasta alussa. Reaktorien tekeminen vaarattomiksi kestää vielä vuosikymmeniä.

Toru Suzuki perheineen asui Jokohamassa 250 kilometrin päässä Fukushimassa. Kun onnettomuus alkoi 11. maaliskuuta Suzukin perhe päättii pysyä sisätiloissa. 16. maaliskuuta he päättivät lähteä Osakaan ja 18. maaliskuuta Toru lähetti perheensä Tanskaan, sillä hänen vaimonsa on puoliksi tanskalainen. Tällä hetkellä tavallisen japanilaisen lapsiperheen arkeen vaikuttaa muun muassa epätietoisuus ruuan turvallisuudesta.

Japanin hallitus tietää, että 300 kilometrin säteellä Fukushimasta asuu 40 miljoonaa ihmistä. On siis ymmärrettävää, ettei pelkoa säteilystä saa syntyä, koska sellainen määrä ihmisiä ei voi siirtyä mihinkään. Niinpä muun muassa turvallisen säteilyn rajoja on nostettu. Säteily ei tietenkään ole muuttunut yhtään vähemmän vaaralliseksi.

Säteilyn vaikutuksesta sai käsityksen kuvasta, joka oli peräisin japanilaisesta tutkimuksesta. Kuvassa näkyi plutoniumin aiheuttamaa säteilyä solussa. Solu oli peräisin 66 vuotta sitten Nagasakissa kuolleen ihmisen kudoksesta, joka säteili edelleen. Plutoniumin 239-isotoopin puoliintumisaika on yli 24 000 vuotta, joten säteily jää jäljelle vielä aika monen sukupolven ajaksi.

Koskettavin osa Torun sanomaa on se, miksi meitä ei ydinvoiman aiheuttama hengenvaara hätkäytä. Kyse ei ole hallitusten ja ydinvoimayhtiöiden salaliitosta. Salaliitoista Toru Suzukilla on kokemusta, kun 75 poliisia tuli pidättämään häntä valaanpyyntiskandaalin paljastamisesta. Pahinta on, että kyse on siitä, ettei suurta osaa arkeaan elävistä ihmisistä kiinnosta.

Meille suomalaisille Torun viesti on selvä: Suomi on ensimmäinen maa, joka on ilmoittanut edelleen rakentavansa uutta ydinvoimaa Fukushiman jälkeen. Sitä ei vain pidä tehdä.

JUHA AROMAA