Vähän yli kahden viikon päästä olen jäällä Pohjoisella jäämerellä valmistautumassa hiihtämään pohjoisnavalle. Minulla on neljä villakerrastoa ja pipo, jonka joku on kutonut minulle. Taskuissani on mantelisuklaata, iPod ja toivonjulistus tuleville sukupolville.

Kuten suurimmalla osalla 16 hengen ryhmästämme minulla ei ole minkäänlaista arktista kokemusta. Ei mitään. Nolla. Itse asiassa leirielämäkokemukseni rajoittuu puutarhassa telttailuun kaverini Barnabyn kanssa, kun olin seitsemänvuotias. Joten miten ihmeessä Greenpeace on auttamassa minua ja joukkoa kokemattomia nuoria hiihtämään maailman huipulle? Tässä tarina lyhyesti.

Menemme pohjoisnavalle julistamaan sen suojelluksi kaiken maailman elämän puolesta. Kun pääsemme perille, kairaamme jäähän reiän ja laskemme tulevaisuuden lipun merenpohjaan. Lippuun on kiinnitetty lasilieriö, jossa on savethearctic.org-sivuilla meitä tukemaan liittyneiden lähes 2,7 miljoonan Arktiksen puolustajan nimet.

Haluamme saada käyntiin keskustelun Arktiksesta, johon osallistuu joka ainoa maailmassa. Tällä hetkellä keskustellaan vain siitä, kuinka jään sulaessa kahmitaan öljyä, kaasua ja kalaa.

Eli toisin sanoin: jos nyt viittaat kysyäksesi ”hetkinen, anteeksi, mutta eikö ole hölmöä nähdä sulava jää mahdollisuutena porata lisää öljyä”, sinulle nauretaan, sinua haukutaan naiiviksi ja pistetään nurkkaan häpeämään, kunnes osaat käyttäytyä.

Meidän mielestämme on olemassa parempi tie. Pyydämme vallassa olevia yhdessä suojelemaan Arktiksen ja taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan yhteisyyden, yhteistyön ja rauhan hengessä. Aloitamme pyytämällä presidentti Obamaa kieltämään öljynporauksen Alaskassa. Mutta keskustelun on laajennuttava.

Napa-alueen oppaiden, kamera-asiantuntijoiden ja teknisten velhojen lisäksi mukanani on neljä mahtavaa nuorta, joilla on kaikilla kerrottavanaan tarina Arktiksesta, ilmastonmuutoksesta ja toivosta.

Renny Bijoux © Christian Åslund / Greenpeace

 
Renny on Seychelleiltä. Hänen maansa voi kadota kokonaan merenpinnan noustessa, mutta sitä ei huomaa hänen kanssaan jutellessa. Kun olimme valmentautumassa matkaan Norjassa, hän nauroi jatkuvasti.

Kiera Kolsen © Christian Åslund / Greenpeace

 
Kiera asuu Denendehissä Luoteis-Kanadassa. Hän on vahva aktivisti, laulaja ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaja. Hän on myös hauskaa seuraa ja tuo mukanaan rummun.

Josefina Skerk © Christian Åslund / Greenpeace

 
Josefina on saamelainen Ruotsista. Saamelaiset ovat nenetsien lisäksi toinen pohjoisen Euroopan alkuperäiskansoista, joille porotalous on ollut tärkeää vuosisatojen ajan. Hän on myös tehnyt erityisen hatun matkaa varten.

Ezra Miller © Lauren Nolting

 
Ezra on tavattoman lahjakas nuori näyttelijä New Yorkista. Hän on nähnyt ilmastonmuutoksen lataaman myrskyn seuraukset kotikaupungissaan. Hän osallistuu Zumba-tunneille tehdäkseen asialle jotain.

Siellä on kylmä, matka on vaikea, eikä meillä ole mitään käsitystä, mitä on tulossa. Voitte lähettää meille viestejä ja seurata etenemistämme. Vastaamme niin monelle kuin pystymme ennen kuin suklaa loppuu. Toivottakaa onnea.

James Turner © Christian Åslund / Greenpeace

 
JAMES TURNER
(käännös Juha Aromaa)