Greenpeace installs solar panels

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin kauppa- ja teollisuusministeriö jäi kiinni yrityksestään piilotella laskelmia, joiden mukaan Japanissa ei ole puutetta sähköstä tänä kesänä. Laskelmien mukaan Japanissa on käytettävissä 7 590 MW uusiutuvaa sähkön tuotantokapasiteettia. Viranomaiset kiistävät salailun johtuvan yrityksestä saada Japanin suljetut ydinreaktorit uudelleen käyntiin.

Fukushiman onnettomuuden alkupäivinä tilannetta hoitanut työryhmä ei tehnyt muistiinpanoja yhdestäkään 21 kokouksestaan. Ryhmä oli vastuussa evakuointimääräyksistä, ruoan viennin rajoituksista ja puhdistusohjeista. Japanin lain mukaan työryhmän olisi tullut pitää kokouksistaan pöytäkirjoja, mutta niistä vastannut ydinturvallisuusvirasto NISA:n virkamies kertoi olleensa ”liian kiireinen” hoitaakseen asiaa. Japanin hallitus yrittää nyt selvittää muilla keinoin, mitä lähes vuosi sitten pidetyissä kokouksissa tapahtui.

Chubu Electric myönsi, että sen Hamaokan ydinvoimalan reaktorisydämet sulaisivat kolmessa päivässä, jos niiden jäähdytysjärjestelmien vaatima virta menetettäisiin. Tiedot käyvät ilmi Chubu Electricin vastauksista viranomaisten hätäharjoituksiaan varten tekemään kyselyyn. Chubu Electricin Omaezakin ydinvoimala suljettiin Fukushiman katastrofin jälkeen entisen pääministeri Naoto Kanin vaatimuksesta, koska se sijaitsi seismisesti erittäin aktiivisella alueella.

Tokion yliopiston maanjäristystutkimusinstituutin tutkijoiden mukaan Tohokun alueen lisääntynyt seisminen aktiivisuus tarkoittaa, että vähintään magnitudin seitsemän maanjäristys iskee Tokioon seuraavan neljän vuoden sisällä 70 % todennäköisyydellä ja seuraavan 30 vuoden sisällä 98 % todennäköisyydellä. Yli kolmen magnitudin maanjäristykset ovat lisääntyneet viisinkertaisesti sitten maaliskuun. Tutkimus on lisännyt japanilaisten huolta uudesta vakavasta ydinonnettomuudesta.

Japanin julkisuuslain nojalla saatujen tietojen mukaan Japanin opetus- ja kulttuuriministeriö rahoitti vuosina 2006–2011 ydinvoimamyönteistä tutkimusta yhteensä yli 100 miljoonalla eurolla. Ydinvoiman haittoja tutkineet ohjelmat eivät saaneet samana aikana mitään rahoitus. Paljastukset ovat herättäneet kysymyksiä japanilaisen tutkimuksen itsenäisyydestä.

Japanin ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono tapasi yli sadan kunnan edustajat keskustellakseen ydinvoimaonnettomuuksiin liittyvistä hätäsuunnitelmista. Hosonon mukaan tarkastuksia lisätään ja varautumisalueet ydinvoimaloiden ympärillä kasvatetaan 30 km. Paikallisviranomaisia on pyydetty päivittämään varautumissuunnitelmansa lokakuuhun mennessä.

Japanin sähköntuottajien liiton puheenjohtaja, Kansai Electricin pääjohtaja Makoto Yagi pyysi hallitusta selvittämään, millä perusteella ydinreaktorit voivat jatkossa saada 20 vuoden pidennyksen normaaliin 40 vuoden käyttöikäänsä. Kansai Electric lobbaa voimakkaasti saadakseen avattua uudelleen Oin ydinvoimalan kolmos- ja nelosreaktorit. Oi sijaitsee Fukuin prefektuurissa, jonka kuvernööri on ilmoittanut, että reaktoreita ei voida avata ennen kuin Fukushiman onnettomuuden syyt ovat täydellisesti selvinneet.

Tilanne reaktoreilla

Tepco löysi jälleen uuden korkea-aktiivisen jäähdytysveden vuodon Fukushima Daiichin ydinvoimalalta. Saastunutta vettä löytyi 500 kuutiota ja siitä mitattiin 16 200 kBq cesiumia litrassa. Lisäksi yhtiö löysi toisesta paikasta 600 kuutiota vettä, josta mitattiin 860 kBq cesiumia litrassa. Tepco yrittää selvittää vuodon syytä, mutta uskoo että vesi ei ole päässyt vuotamaan mereen asti.
Tepcon mukaan Fukushima Daiichin radioaktiiviset päästöt ilmakehään nousivat tässä kuussa 10 MBq tunnissa ja ovat nyt 70 MBq tunnissa. Tepcon mukaan kasvu johtuu rakennustöiden aiheuttamasta pölystä.

Japanin sosiaali- ja terveysministeriö seuraa säteilyannoksia Fukushima Daiichin pelastustyöntekijöiltä työajalla, mutta ei sen ulkopuolella. Lisäksi ministeriö on ilmoittanut, ettei se seuraa puhdistustyötä tekevien säteilyannoksia lainkaan. Seurannan puutteita on kritisoitu, koska kellään ei ole tarkkaa käsitystä työntekijöiden saamista kokonaissäteilyannoksista.

Korvaukset

10 000 Fukushiman ydinonnettomuuden uhria on nostanut ryhmäkanteen Tepcoa vastaan alhaisten korvausten vuoksi. Kaikki kantajat ovat Odakan alueelta Minamisoman kaupungista.

Japanin kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edano määräsi Tepcon maksamaan korvauksia radioaktiivisesta sorasta rakennetuissa taloissa asuville sekä korvaamaan heidän mahdolliset muuttokustannuksensa. Edano päätti asiasta tavattuaan Nihonmatsun pormestari Keiichi Mihon, joka vaati hallitusta asettamaan rajat soran säteilylle.

Japanin viranomaiset löysivät viime viikolla radioaktiivista soraa yhteensä 108 rakennuksesta, jotka olivat koteja, kouluja ja teitä. Nihonmatsu aikoo nyt tutkia kaikki 224 kaupungissa Fukushiman katastrofin jälkeen alkanutta rakennusprojektia.