Kymmenet aktivistit ylittivät tänään aidat ruotsalaisilla Ringhalsin ja Forsmarkin ydinvoimaloilla. Vaikka Forsmarkin voimalassa käytiin viimeksi osoittamassa mieltä kaksi vuotta sitten, alueelle pääsi yhä edelleen tänä aamuna kävelemään sisään kenenkään estämättä.

9. lokakuuta 2012 Aktivistit kiipeämässä ydinvoimalaan tekemään stressitestejä

 

EU:n Fukushiman ydinkatastrofin vuoksi teettämät ydinvoimaloiden stressitestit toivat esiin ydinvoimaloiden surkean tilanteen eri puolilla Eurooppaa. Näkymä on suorastaan tragikoominen, myös vauraassa Ruotsissa. Ilmeisesti edes kansankodin henki ei pysty pitämään rappeutunutta ydinvoima-alaa ruodussa.

Esimerkiksi Ruotsin kymmenestä ydinreaktorista kahdeksan ei kykene täyttämään viranomaisten käyttämää, useasti liian alhaiseksi kritisoitua minimivaatimusta järistyskestävyyden osalta. Ruotsi ei ole erityisen herkkää aluetta maanjäristyksille, mutta voimaloiden turvajärjestelmät on silti tärkeää suojata ajoittain esiintyviä pieniä järistyksiä vastaan.

Forsmarkin ydinvoimala on katsottu hyväksi rakentaa Itämeren rannalle ilman minkäänlaista korotusta, joka nostaisi sen korkeimpien tulvavesien yläpuolelle. Jos siis jonakin vuonna vettä on syystä tai toisesta enemmän kuin aiemmin, voimalarakennukset joutuvat veden valtaan. Ydinvoimaloiden erilaisia varajärjestelmiä ei ole suunniteltu kestämään merivettä. Ja kuten Olkiluodon vanhat reaktorit, Forsmarkin voimalan jäähdytysjärjestelmä toimii pelkästään sähköllä, ja reaktoreiden polttoaine alkaisi sulaa tunnissa, jos sähkön saanti keskeytyisi.

Ruotsin länsirannikon Ringhalsin ydinvoimalan ykkösreaktorin katto taas on niin heikko, että se voi romahtaa pelkästä lumen painosta.

Tällaisten ongelmien voisi luulla aiheuttavan jonkinlaista säpinää ydinvoiman valvonnasta vastaavissa viranomaisissa. Ruotsin 14 ydinvoimatarkastajasta 10 on kuitenkin palkattu ydinvoimayrityksistä ja he tuntevat suurempaa velvollisuudentuntoa entistä työnantajaansa kuin yhteiskunnan kokonaisetua kohtaan.

Vuodesta 2000 alkaen Ruotsin ydinvoimaloilla on sattunut 3965 kirjattua vaaratilannetta, toisin sanoen ongelmia tulee esiin lähes päivittäin. Monet ongelmista kertovat ydinvoimateollisuuden täydellisestä välinpitämättömyydestä ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan.

Esimerkiksi Ringhalsin ydinvoimala syttyi viime vuonna tuleen, kun voimalan johto päätti aikaistaa suunniteltua testausta kustannusten karsimiseksi, mutta unohti kertoa päätöksestä työntekijöilleen. Huoltohenkilökunta oli jättänyt suojarakennuksen sisään pölynimurin, joka syttyi palamaan. Tänä vuonna saman ydinvoimalan pihalta puolestaan löytyi räjähteitä, joiden alkuperä ei koskaan selvinnyt.

Pahin tilanne viime vuosikymmenellä sattui kuitenkin Forsmarkin ydinvoimalassa vuonna 2006, kun voimalan ykkösreaktori jouduttiin ajamaan äkillisesti alas, mutta reaktorin jäähdytystä ei aluksi saatu kytkettyä päälle. Lopulta varajärjestelmät saatiin käyntiin käsipelillä 22 minuuttia ennen kuin voimalan ydin olisi sulanut.

Ruotsin ydinvalvontaviranomaiset eivät ole olleet kiinnostuneita läheltä piti –tilanteista ja vuosikymmeniä jatkuneesta epäterveestä kulttuurista.  Sen sijaan he ovat olleet innokkaita pidentämään ruotsalaisten ydinvoimaloiden käyttöikää ja nostamaan niiden tehoja, lisäten näin entisestään riskejä.

 

Viranomaisten hylättyä valvontatehtävänsä Greenpeacen aktivistit ovat ottaneet tänään tilanteen haltuun ja vaativat Ruotsin ympäristöministeri Lena Ekiä sulkemaan kaikki Ruotsin ydinvoimalat välittömästi, kunnes ongelmat on saatu korjattua.

Seuraa toimintaa verkkosivuillamme.