Pari vuotta sitten kansainvälistä ydinvastuuta säätelevää sopimusta muutettiin niin, että ydinvoimalan haltijan korvausvelvollisuus ydinonnettomuudesta ja radioaktiivisesta saastumisesta on aiemman 150 miljoonan sijaan 700 miljoonaa euroa.

Nyt on käynyt niin, että vakuutusyhtiöt eivät halua myöntää ydinvoimaloille vakuutuksia korvaussumman kattamiseksi. Kuten kansanedustaja Jyrki Kasvi veistelee blogissaan, riskien arviointi on vakuutusyhtiöiden ydinosaamista. Jostain syystä ydinteollisuuden vakuuttelut riskittömästä energiasta eivät ole uponneet vakuutusyhtiöihin.


Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on ehtinyt jo väläyttää valtion takuuta ydinvoimayhtiöiden vakuutuksille vastatessaan edustaja Janina Andersonin kysymykseen aiheesta (Janinan blogimerkintä). Eli ensin siirretään osa yhteiskunnalle ydinonnettomuudesta aiheutuvasta kustannuksesta ydinvoimayhtiölle ja sitten valtio takaa, ettei vastuu kuitenkaan päde silloin jos jotain menee pieleen. Kuulostaa suunnilleen yhtä järkevältä kuin legendaariset ohjeet arkiston siivoukseen: ”tilan säästämiseksi kaikki tarpeettomat paperit heitetään pois. Varmuuden vuoksi on pois heitettävistä papereista kuitenkin arkistoitava kaksi kopiota.”


Jos ajatellaan, mitä ydinonnettomuus voi aiheuttaa, 700 miljoonaa on pikkuraha. Se on paljon vähemmän kuin esim. Eurajoen keskustan rakennusten ja infrastruktuurin arvo – Loviisasta puhumattakaan. Tsernobylin onnettomuus aiheuttaa eri arvioiden mukaan suuruusluokkaa 10000-100000 syöpäkuolemaa, eli kipurahoinakin ydinvoimayhtiöiden korvausvastuu on kohtuuttoman pieni. Varsinkin, kun uudet ydinreaktorit ovat kykeneviä aiheuttamaan huomattavasti vakavamman onnettomuuden, sillä niissä on enemmän ja radioaktiivisempaa polttoainetta. Toki myös onnettomuuden todennäköisyys on pienempi.


Ydinvoimateollisuus on aina väittänyt, että ydinonnettomuuden riski on olematon. Vakuutusyhtiöiden työntekijät tietänevät vahinkoilmoituksia luettuaan, että kaikki mikä voi mennä pieleen, menee joskus pieleen - lue vaikka muutamia koottuja vahinkoilmoituksia. Pelottavaa on, että tämä pätee myös ydinvoimaloihin.