Idag presenterar Greenpeace en rapport ‘Challenging the aquaculture industry on sustainability’ som visar på de stora miljöproblem och sociala problem som vattenbruk (odling av fisk och skaldjur) orsakar.

Efterfrågan på odlade räkor, odlad lax, tonfisk, tilapia och andra fiskar ökar stadigt. Av fiskförsäljningen idag utgörs 43 procent av odlad fisk. Fiskodling nämns allt oftare som en möjlig lösning för att bemöta problemet med utfiskning av vilda fiskarter.

– Vi är mycket glada över att till exempel fiskeriverket börjar inse vidden av fiskekrisen och hoppas att de därmed också vidtar konstruktiva åtgärder, som att införa marina reservat helt skyddade från fiske. Fiskodlingar däremot är ofta är del av problemet istället för en del av lösningen, säger Staffan Danielsson, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

Greenpeace nya rapport visar att användningen av fiskmjöl och småfisk till foder och insamlingen av småfisk och små räkor till dammodlingar ökar trycket på vilda fiskbestånd. Till exempel hotas vildlaxbestånden av övergödande ämnen från laxodlingar, av parasiter som laxlusen och av korsbefruktning med odlad lax som rymt – ett stort problem då laxen är beroende av sin specifika genuppsättning för sin överlevnad.

Vattenbruket leder även till förstörelse av kustekosystem, brist på färskvatten och brott mot mänskliga rättigheter, i synnerhet vid odling av tropiska räkor. Enbart i Bangladesh rapporteras 150 mord med kopplingar till vattenbruket.

– En mycket stor del av den lax och de tropiska räkor vi hittar i affärerna är odlad. Därför måste återförsäljare ta sitt ansvar och sluta sälja ohållbart producerade fisk- och skaldjursprodukter, säger Staffan Danielsson.

Greenpeace jobbar med en rapport som beskriver återförsäljarnas riktlinjer för hållbart producerade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige presenteras rapporten i februari. I Danmark presenterades rapporten idag.

Som konsument kan man i väntan på att destruktiva produkter försvinner från affärerna välja miljömärkt odlad lax och helt undvika alla tropiska räkor.