Ons klassement van groene stroomleveranciers heeft een update gekregen. Vier energiecoöperaties voeren de lijst aan. Maar voor je het nieuwe klassement gaat ontdekken, wil je misschien graag meer weten over deze coöperaties?
De vier energiecoöperaties – Cociter, Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind – voeren het groene stroom-klassement van Greenpeace aan. Goed nieuws! Waar je ook woont in België, er is altijd een coöperatie in de buurt die je hernieuwbare energie kan leveren. Zowel de energie die ze nu al op het net zetten, als de investeringen die ze plannen in de toekomst, zijn 100% groen!
Een energiecoöperatie, wat is dat eigenlijk?
Coöperaties zijn jouw kans om rechtstreeks bij te dragen aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Je investeert een bepaald bedrag in de coöperatie en je krijgt de garantie dat dit geld gebruikt zal worden voor concrete projecten rond hernieuwbare energie. Meer nog, je zou zelfs een financieel voordeel kunnen halen uit de transitie naar een duurzame energietoekomst.
Hoe sluit ik me aan bij een coöperatie?
Onze website over groene stroom verwijst je meteen door naar de juiste pagina van de leverancier die jij verkiest. Daar kan je makkelijk overschakelen.
Ik kies niet voor een coöperatie. Welke andere mogelijkheden heb ik?
Greenpeace heeft de leveranciers in drie categorieën onderverdeeld: aanbevolen, kan beter en afgeraden. Trevion, Aspiravi en Eneco zitten, net zoals de coöperaties, in de categorie ‘aanbevolen’. Eneco is overal in ons land beschikbaar, maar let op: een overname hangt in de lucht en dat zou een impact kunnen hebben op onze beoordeling. Trevion en Aspiravi, zijn enkel aanwezig in Vlaanderen.
Mega is naar beneden getuimeld in het klassement en is de enige leverancier in de categorie ‘kan beter’. Het heeft geen plannen om te investeren in groene stroom en heeft geen groene stroomproductie meer. Mega zou in de toekomst wel weer kunnen stijgen, als het meer investeert in hernieuwbare energie of meer hernieuwbare energie rechtstreeks bij een producent aankoopt. Greenpeace raadt alle andere leveranciers af.
YouTube |