Klimaatopwarming, ontbossing, watervervuiling en dierenleed: de intensieve veehouderij heeft een voetafdruk om u tegen te zeggen. Gelukkig zijn er boeren die het anders willen doen. Om hen te steunen, werkt Greenpeace dit najaar met De Landgenoten en Terre-en-vue. Samen helpen we bioboerderijen aan grond. Kunnen we ook op jou rekenen?
Iedereen wil duurzaam, lekker en lokaal voedsel. Ook in de toekomst. Dat kan alleen met een landbouw die de bodem beter beschermt tegen erosie. Een landbouw die meer koolstof opslaat in de bodem en zo de klimaatopwarming helpt afremmen. Kortom: minder intensief, meer op maat van natuur en klimaat.
Landbouwers die zo willen boeren, stoten al snel op de absurd hoge prijs van landbouwgrond in België. En toch hebben we net zulke boeren nodig om onze grond weer tot leven te brengen…
Ken je Peter en Joke al?
In 2015 toverden Peter en Joke een oude hoeve om tot gloednieuwe geitenboerderij Klavertroef. Ze wonen tussen de velden in het Oost-Vlaamse Scheldewindeke. Peter groeide op als boerenzoon, en droomde ervan om samen met Joke zijn eigen bioboerderij uit te bouwen. In 2003 kochten ze hun hoeve om er te gaan wonen, en in 2015 waagden ze de sprong met een nieuwe stal en een tachtigtal lammetjes. Een jaar later konden ze op Klavertroef de eerste geiten melken.
Huisgemaakte geitenkaasjes
Sinds 2017 kan je in hun hoevewinkel terecht voor hun huisgemaakte verse geitenkaasjes, rauwe geitenmelk, rijstpap, vlaai en de lekkerste kazen van collega-geitenkaasmakers. Daarnaast leveren ze het grootste deel van hun melk aan andere kaasmakers.
“We zijn met onze bioboerderij écht helemaal van nul begonnen. Daarom willen we elke stap die we nemen bewust van bij het begin volledig goed doen. En we zijn ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn”, vertelt het koppel.
Eigen voeder kweken
“Wij willen al onze geiten persoonlijk kennen”, vertelt Peter. “Eigenlijk moet je minstens een 400-tal geiten houden om er als boer een volwaardig inkomen uit te halen. Maar we kiezen bewust voor de kleinschalige aanpak, aangevuld met activiteiten als markten, schoolbezoeken en hoeveverkoop.”
Ze willen blijven groeien, voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Dit jaar werd een aanpalend weiland te koop gezet, maar Peter en Joke hadden niet de middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben hun geiten deze extra ruimte nodig om te grazen. Verder wil het koppel op termijn ook zelf voer telen.
Grote uitdaging
Om al hun biologisch voeder zelf te kunnen kweken, hebben Peter en Joke nog 10 à 15 hectare grond nodig. Met de hoge prijzen van de landbouwgrond in de streek staat Klavertroef voor grote uitdagingen.
Gelukkig voor Joke en Peter zijn er De Landgenoten. Samen zoeken ze naar mensen, organisaties en bedrijven die via aandelen of giften mee willen investeren in grond voor Klavertroef. Als ze genoeg geld hebben ingezameld om het stuk grond aan te kopen, mag het koppel daar hun hele loopbaan lang gebruik van maken. Daarna wordt de grond weer aan een andere bioboer verhuurd.
Wat zijn de voordelen?
Op alle gronden in eigendom van De Landgenoten wordt aan biolandbouw gedaan, met aandacht voor biodiversiteit. Het is dus een manier om de bodem op lange termijn te beschermen. De boeren en hun klanten uit de buurt staan in voor een lokale voedselproductie.
Waarom zamelen we geld in?
We willen in totaal 40.000 euro inzamelen, 20.000 euro voor De Landgenoten en 20.000 euro voor Terre-en-vue. Als we meer dan 40.000 euro ophalen, zal ook dat geld naar beide organisaties gaan.
De Landgenoten zal het geld gebruiken om grond (1,07 hectare weiland) te kopen voor Klavertroef in Scheldewindeke. Met 20.000 euro koop je natuurlijk geen hectare, maar het is een flinke duw in de rug waarmee Peter en Joke hun geiten meer ruimte kunnen geven. De rest van de benodigde fondsen worden door De Landgenoten en Klavertroef zelf ingezameld.
Terre-en-vue zal het geld gebruiken om grond (4 hectare) te kopen voor La Ferme Sainte-Barbe in Orp-le-Grand. Boer Joël wil geïmporteerde soja als veevoer absoluut vermijden, en experimenteert met voedergewassen zoals lupine. Hij heeft de grond nodig om autonoom te blijven op het vlak van veevoeder. De totaalprijs is 150.000 euro: de rest van de benodigde fondsen worden door Terre-en-vue en Joël zelf worden ingezameld.
Greenpeace van zijn kant financiert de productie van de video’s en de promotie voor deze crowdfunding.
YouTube |