Groot nieuws vorige week in de wereld van energieleveranciers: Eneco komt voor 4,1 miljard euro in Japanse handen. Niet Shell of Total deden het hoogste bod, maar wel Mitsubishi en Chubu worden de nieuwe eigenaars van Eneco. De 44 Nederlandse gemeenten die momenteel eigenaar zijn van Eneco verdienen er goed aan, maar zal Eneco na de overname wel zijn duurzame koers kunnen aanhouden?
Eneco en Mitsubishi, geen onbekenden voor elkaar
Mitsubishi ken je misschien vooral van de auto’s, maar de Japanse bedrijfsgroep is veel meer dan dat. Zo is het ook een energieproducent die in het verleden al samenwerkte met Eneco rond wind op zee. Mitsubishi bezit in Europa zo’n 400 MW aan offshore windmolens en is ook aandeelhouder in OVO Energy, één van de grote Britse energieleveranciers.
Klinkt als een prima partner, toch?
Wel, daar knelt het schoentje. In Europa investeert Mitsubishi enkel in hernieuwbare energie, maar in Zuidoost-Azië is dat een heel ander verhaal. Mitsubishi investeert nog steeds in nieuwe steenkoolcentrales in landen als Vietnam en Indonesië waar de klimaat- en milieuwetten nog veel minder streng zijn. Via een andere tak van het bedrijf investeert Mitsubishi bovendien ook in kernenergie. Het is duidelijk dat Mitsubishi niet voluit kiest voor hernieuwbare energie maar blijft wedden op twee paarden.
Chubu, de energieproducent met de tweede grootste CO2-uitstoot van Japan!
De aandelen van Eneco komen voor 20% ook in handen van Chubu, een andere Japanse energieproducent. Chubu staat helaas niet bekend als een groen energiebedrijf en investeert net als Mitsubishi nog in een nieuwe steenkoolcentrale in Indonesië. Chubu is ook eigenaar van de omstreden Hamaoka kerncentrale in Japan, die bijzonder kwetsbaar is voor aardbevingen. Gelukkig ligt de centrale op dit ogenblik stil omdat de Japanse nucleaire veiligheidsautoriteit bijkomende eisen stelt. Chubu doet er echter alles aan om deze gevaarlijke kerncentrale terug te kunnen opstarten.
Europa is Zuidoost-Azië toch niet?
Eneco verklaarde bij de bekendmaking van de deal wel dat ze in Europa hun duurzame koers willen aanhouden, en met de bijkomende investeringen die de Japanse overname mogelijk maken kan het bedrijf een grotere rol op het Europees energietoneel gaan spelen. Toch dreigt de eigenheid van Eneco onder druk te komen staan. Op termijn is er ook een risico dat de winst van Eneco zal doorvloeien naar Mitsubishi en Chubu en zo gebruikt zal worden voor investeringen in steenkool- of kerncentrales.
Wat kan ik als consument doen?
Wil je als consument zeker zijn dat de winsten die je energieleverancier maakt terug geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie, dan raden wij je aan te kiezen voor een coöperatie. Ze nemen in ons klassement van energieleveranciers niet voor niets al jaren de hoogste plaatsen in en je kan ze herkennen aan de ‘Groene coöperatie’-badge.
Stap over op groene stroomYouTube |