I en ny Greenpeace-video kommer unge fra Fridays for Future og blandt andre Bodil Jørgensen, Alex Høgh Andersen, Mattias Kolstrup, Danica Curcic og Kwamie Liv med en fælles opfordring:

Nu, hvor hverdagen er ved at vende tilbage, skal vi sammen afvise den klimaskadelige normaltilstand, vi havde før corona, og i stedet genopbygge en langt bedre verden, hvor naturen får plads til at komme sig, og klimaforandringer bekæmpes.

Mattias Kolstrup, forsanger i Dúné, opfordrer til at afvise den klimaskadelige normaltilstand, vi havde før corona, og i stedet genopbygge en bedre verden, hvor naturen får plads til at komme sig. © Kia Hartelius Henriksen / Greenpeace


Vi håber, du synes, den er lige så smuk, som vi synes her på kontoret. For os lyser filmen op i en tid, der på mange måder har været hård og udfordrende, fordi den viser, at en gruppe fantastiske mennesker bakker om vores nye kampagne “Nej til normal”. At de vil være med til at sende et klart signal til magthaverne om, at vi er rigtig mange, der er klar til handling og forventer at se den.

“Hvis vi får en god forklaring, er vi klar til at rykke os. Det har coronakrisen vist. Derfor tror jeg, vi nu kan tage hinanden under armen og flytte os for klimaet, kloden og naturen. Forurening med CO2 dør vi også af, hvis ikke vi tager os sammen”, siger skuespiller Bodil Jørgensen, der suppleres af sin skuespillerkollega Carsten Bjørnlund:

“Coronakrisen har givet os et nulpunkt, et ground zero, som vi kan udnytte til at starte forfra og få lavet et helt nyt fundament, hvis vi har modet til det. Fordi vi nu har oplevet, at vi kan leve på en anden måde, så tror jeg, at vi er klar til at indgyde ansvarshaverne det mod, de mangler.”

Se filmen lige her


Med filmen ønsker Greenpeace sammen med de medvirkende at skubbe på for, at den resolutte handlekraft og vilje til at ændre vaner, der har domineret under coronakrisen, nu overføres til kampen for naturen og klimaet. 

“Det har vist sig, at vi kan stå sammen og prioritere store forandringer. Det håber jeg, vi kan lære af og tage med i vores kamp for at begrænse de menneskeskabte klimaforandringer”, siger musiker Mattias Kolstrup, der er tidligere forsanger i Duné, men som i år har lanceret sit soloprojekt Liberty.

Han bakkes op af de fire unge klimaaktivister fra Fridays for Future, der stiller sig bag den fælles opfordring. Blandt andre 13-årige Hanna Hagens:

“Vi skal droppe forestillingen om, at vi kan vende tilbage til normalen efter coronakrisen. Normalen var allerede en krise.”

Coronakrisen har skabt momentum for forandring, men Greenpeace mener, at det også op til nedlukningen var på høje tid at gøre op med, at både ny oliejagt, industrielt kødlandbrug og fodslæberi på vejen mod en retfærdig og grøn omstilling var en del af Danmarks normaltilstand.

At behandle naturen bedre, er også at behandle os selv og fremtidige generationer bedre,” siger Kwamie Liv, sanger og sangskriver. © Kia Hartelius Henriksen / Greenpeace


Filmen og mange af de medvirkende fremhæver både det åndehul, som naturen har fået under corona, og det åndehul, som naturen har været for rigtig mange mennesker:

“Jeg tror, mange af os under coronakrisen har opdaget menneskets behov for naturen. Hvor vigtig den er for os og vores helbred. Jeg håber, vi har fået en større indsigt og udviklet en større kærlighed til den, således at vi fremover vil kæmpe hårdere for den”, siger Vikings-stjernen Alex Høgh Andersen og bakkes op af musiker Kwamie Liv:

“Vi lever i en verden, hvor det bliver mere og mere klart, at vi skal vågne op, hvis vi vil beholde den. Det handler om naturen. Men ikke kun. Det handler også om os selv. At behandle naturen bedre, er også at behandle os selv og fremtidige generationer bedre.” 

Skuespiller Danica Curcic trækker tråde mellem vores rovdrift på naturen og pandemien:

“Corona er lille forsmag på, at jo mere vi river naturen ned, jo mere vi hakker den op, jo farligere bliver det for os. Vi kan ikke blive ved sådan”, siger skuespiller Danica Curcic. 

I filmen medvirker:
Skuespillerne Bodil Jørgensen, Alex Høgh Andersen, Danica Curcic og Carsten Bjørnlund.
Musikerne Mattias Kolstrup (Dúné, Liberty), Kwamie Liv, Margrethe Tang (Mags), Klara Mkhatshwa og klimaduoen Laila Chinnawi og Tibe Al-Habeeb fra projektet Pumapunk. Klimaaktivisterne Hans Modvig, Sasha Hearn, Simon Haakonson og Hannah Hagens, der alle er aktive i den globale klimabevægelse Fridays for Future, der er udsprunget af Greta Thunbergs skolestrejker for klimaet.