Klimarådet har netop udsendt sine anbefalinger til klimaminister Dan Jørgensen og regeringen om, hvorvidt Danmarks jagt efter ny olie og gas –  den såkaldte 8. udbudsrunde – skal igangsættes eller afvises. 

Klimarådets anbefaling er klar: “At 8. udbudsrunde ikke gennemføres. Anbefalingen gælder også eventuelle senere udbudsrunder, med mindre de præmisser, som Klimarådet lægger til grund, skulle ændre sig markant.”  

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace (mobil: 26 11 39 51): 

“Klimarådet gør det klokkeklart, at det vil være i strid med Danmarks mål om at være et grønt foregangsland at udvide og forlænge jagten på olie og gas i Nordsøen. Rapporten er et bundsolidt bidrag til debatten og bør være det endelige, der skal siges om denne sag. Nu er det op til regeringen at melde sig ind i klimakampen og følge anbefalingen fra dens egne rådgivere.” 

“Allerede for et år siden havde Dan Jørgensen muligheden for at skrive danmarkshistorie og stoppe Danmarks jagt efter ny olie i Nordsøen, men han forpassede den og udskød beslutningen. Hvis vi i et af verdens rigeste lande skal påtage os blot en smule ansvar for at afværge de værste konsekvenser af klimakrisen, skal vi under ingen omstændigheder ud og lede efter ny olie midt i en galoperende klimakrise.”

“Vi har allerede planer om at hente langt flere fossile brændsler op, end kloden kan klare. Alt andet end et nej til ny oliejagt vil være et svigt af historiske dimensioner, og det vil ifølge Klimarådet udvande vores status som foregangsland, hvis vi vælger at fortsætte udbudsrunderne.”

“Hvis ikke Danmark skulle respektere Parisaftalen og lytte til videnskaben – hvem skulle så? Det vil være helt hul i hovedet at give tilladelse til at udvide den fossile produktion og forlænge den til længe efter 2050, når hele verden skal være fossilfri senest i 2050.” 


Greenpeace og 10 andre organisationer, heriblandt fagforeningerne Ingeniørforeningen IDA og Dansk Magisterforening, satte for en uge siden et borgerforslag i verden, der skal få Folketinget til at tage stilling til et forbud mod nye licenser til efterforskning og produktion af olie og gas i Nordsøen. Efter en uge har mere end 7.700 danskere skrevet under.