
En ny studie viser at 1500 mennesker døde som følge av menneskeskapte klimaendringer under hetebølgen i Sør-Europa i juni og juli 2025. Det haster å kutte utslipp for å unngå flere dødelige hetebølger.
I slutten av juni og starten av juli ble Europa, spesielt Frankrike, Spania og Hellas rammet av en uvanlig intens hetebølge, hvor temperaturene nådde over 40 grader flere steder. En fersk analyse fra World Weather Attribution (WWA), omtalt i NRK 9. juli, viser at klimaendringene tredoblet antallet dødsfall i perioden sammenlignet med hva som ville vært normalt i samme tidsrom. Totalt døde 2300 flere mennesker enn forventet, og rundt 1500 av disse kan, ifølge WWA, knyttes direkte til at hetebølgen ble forsterket av menneskeskapte utslipp.
Dette er et tydelig tegn på at klimaendringene ikke er en fremtidig trussel, men at den menneskeskapte globale oppvarmingen har katastrofale effekter på mennesker i dag.
LES OGSÅ: Konsekvenser av klimaendringer
Forskere slår fast sammenhengen: Mer kull, olje og gass vil koste liv
Forskerne bak analysen konkluderer med at varmt sommervær sannsynligvis hadde skjedd uansett, men at klimaendringene gjorde temperaturene betydelig høyere enn de ellers ville vært. Og at dette førte til langt farligere forhold enn normalt.
Tallene viser at det i hovedsak er barn, mennesker med eksisterende helseproblemer eller svekket helse og personer over 65 år som rammes hardest av hetebølger og er mest sårbare for heterelaterte dødsfall.
Studien understreker at økt bruk av fossil energi fører til høyere dødstall. Den globale oppvarmingen har allerede gjort hetebølger mer intense og hyppige. Jo mer kull, olje og gass vi brenner, desto flere liv går tapt. Utslippene må kuttes, for å sikre et levelig klima både for dagens og framtidens generasjoner.
Stem for en trygg og levelig framtid
Skal vi stanse denne farlige utviklingen av økende ekstremvær, trengs det politikere som tar klimakrisen på alvor. I høstens stortingsvalg har du muligheten til å stemme på partier som prioriterer natur, klima og menneskerettigheter, og som jobber for en rettferdig omstilling og utfasing av fossil energi.
Er du usikker på hvem som faktisk gjør det? Sjekk velgerguiden vår: Der får du oversikt over hva partiene har stemt for og imot på Stortinget de siste fire årene, og hvordan de rangerer i klima- og miljøsaker.

Nordmenn flest ønsker å ta vare på natur og klima, og vi fortjener politikere som også gjør det. Derfor stemmer vi på et grønt parti i stortingsvalget 2025.
Vær med