Det er både trist, håpløst og pinlig at valgkampen har blitt til en eneste stor bompengedebatt.

Inngangen til valgkampen kommer kanskje først og fremst fordi Folkeaksjonen nei til mer bompenger – også kjent som bompengepartiet – går så det suser i flere kommuner. I Bergen hadde de for knappe to uker siden intet mindre enn 21 prosent av stemmene, og selv om de kanskje kommer til å få færre stemmer i selve valget, er det ikke til å stikke under stol at “aksjonen” påvirker norsk politikk.

Men når bompengepartiet får definere debatten, har vi et problem. Først og fremst for klimaets del.

For mens vi i Norge står midt i det mange kaller en «bompengekrise», har hele verden en helt annen, og mye, mye verre krise.

Det er bare noen uker siden forrige varmerekord i Europa. Vi har vært vitne til nok en hetesommer hvor faren for liv var reell, vi har sett voldsomme skogbranner i Sibir, for ikke å snakke om at vi kan miste både dyre- og planteliv som følge av klimakrisen.

Men glem det. Her hjemme er vi sure fordi vi må betale for utslippene vi selv har ansvaret for. Også er vi sure for at pengene vi betaler, skal gå til kollektivtrafikk.

Som om ikke saken i seg selv var håpløs nok, er vi også på vei mot en potensiell regjeringskrise takket være bompengene. Både Fremskrittspartiet og Venstre tørster etter velgere på hver sin ende av skalaen. Men de to gruppenes velgere er så forskjellige at det kan virke håpløst å sitte i regjering sammen. I alle fall med bompenger som hovedkonflikt. Der Frps velgere ønsker seg billigere bil, er Venstres velgere opptatt av miljø og klima – i alle fall mer enn motparten. Når bilisme da handler om både bompenger, forurensning og klimagassutslipp, er jo konflikten uunngåelig.

For selv om det hele startet med bompengepartiet, har det nå fortsatt med regjeringen. For å plastre over uenighetene kommer Frp med en bompengeskisse, eller en plan for hvordan de vil løse krisen, til forhandlingsbordet. Foreløpig er det ikke helt klart hva skissen inneholder verken av penger eller planer, men forhandlingene ser uansett ut til å gå rimelig dårlig. Der Frp-leder Siv Jensen søndag kveld kunngjorde at de var ferdig med å forhandle, var Venstre langt fra fornøyd, og ønsket å fortsette forhandlingene, ifølge NTB.

Hva som skjer videre nå, er på ingen måte klart. Dermed er det jo vanskelig å si hvordan dette ender, men det må være lov å håpe at den klimaentusiasmen som tross alt finnes i Venstre, får bestå. Om ikke for regjeringens skyld, så for framtida.

Hvis du vil vite mer om hvordan din kommune kan utgjøre en forskjell i kampen for klimaet, sjekk ut klimavettreglene her!

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med