
Coca-Cola har gjentatte ganger blitt utpekt som verdens verste plastforurenser. Likevel skal selskapet sponse årets klimatoppmøte i FN, COP27. Brusgiganten spiller en vesentlig rolle i å eskalere klimakrisen. At selskapet får sponse forhandlinger om hvordan verden skal takle denne krisen, er intet mindre enn grønnvasking.
Klimatoppmøtet som holdes i Egypt 6.-18. november, er et primærforum hvor myndigheter, bedrifter og miljøorganisasjoner skal diskutere hvordan man best kan takle klimakrisen. Nylig ble det kunngjort at konsernet Coca-Cola er en av hovedsponsorene.
Hvorfor er det problematisk at Coca-Cola sponser COP27?
Coca-Cola er ikke et miljøvennlig selskap. Tvert imot er de en av verdens største forbrukere av plast. Bare i 2020 produserte selskapet nærmere 3 milliarder tonn plast, som tilsvarer cirka 15 millioner tonn karbondioksid. Det er like høye utslipp som over 3,2 millioner personbiler i løpet av et års kjøring. Coca-Cola produserer årlig minst 120 milliarder engangsplastflasker. Denne plasten er laget av 99 prosent fossile råvarer som bidrar til å akselerere klimaendringene.
Beregninger viser også at verdens plastproduksjon forventes å dobles i løpet av de neste 20 årene. Dette kommer blant annet av at fossilindustrien investerer i å produsere mer og mer plast når etterspørselen etter fossilt brensel forventes å avta.
Verdens største plastforurenser
Engangsplast er det vanligste plastforurensende stoffet i naturen, og rundt 8-13 millioner tonn plast havner i havene våre hvert å
I fire år på rad har Coca-Cola blitt kåret til verdens verste plastforurenser nå senest i 2021. Kåringene skjer i forbindelse med en årlig rapport fra miljønettverket Break Free From Plastic. Så mye som ti prosent av merket plastavfall funnet i naturen bar Coca-Colas ikoniske logo. Rapporten kritiserte også de forurensende selskapenes valg om å bruke mer penger og ressurser på reklame og markedsføring, i stedet for å rydde strendene og innsjøene som er fulle av deres brukte plastprodukter.
Plast-verstingenes handlinger viser gang på gang at PR og reklame går foran faktisk handling og hensyn til klimaet.

Coca-Cola kan ikke bare fortsette med den samme grønnvaskingen, de må i stedet bli en del av løsningen. Det er på tide å kreve handling. Så langt har selskapet lovet mye, men ikke gjort noe med kjernen i problemet: å redusere den enorme produksjonen og forbruket av unødvendige, ubærekraftige plastprodukter og engangsemballasje produsert av fossile råvarer.
Inntil Coca-Cola viser, med mer enn bare fine ord, at de faktisk handler og omstiller produksjonen sin i tråd med den akutte klimakrisen vi er i, er sponsingen deres av COP27 i Egypt bare mer av den samme skadelige grønnvaskingen.
Vil du engasjere deg sammen med oss for å stoppe den globale plastkrisen som store selskaper som Coca-Cola er med på å drive fram? Les mer om kampanjen for å sikre en sterk global plastavtale, og signer oppropet vårt.

Nå har vi muligheten til å stoppe plastkrisen som forurenser havene våre og naturen. Stå sammen med oss, skriv under!
Relaterte artikler
-
Greenpeace-aksjon: Equinor-sjef Opedal fikk flomrester på døra
Greenpeace-aktivister har plassert vrakrester fra ekstremvær og flom i Brasil rundt huset til Equinor-sjef Anders Opedal i Sandnes, i en fredelig klimaaksjon.
-
Orkanen «Helene» knyttes til oljeutslipp og klimaendringer
Orkanen “Helene”: Klimaendringer og oljeutslipp. Lær om konsekvenser, kostnader og hva Greenpeace krever av fossilindustrien.
-
6 ting du må vite om FNs nye klimarapport
FNs klimapanel har nettopp lagt fram sin siste klimarapport. Her er seks viktige ting du bør vite om klimapanelets delrapport 3 om løsninger på klimaendringene.
-
Greenpeace om klimarapport: – Løsningene finnes, men norsk olje står i veien
FNs klimapanels nye delrapport viser at vi har løsningene for å halvere de globale utslippene innen 2030. Greenpeace mener norsk oljepolitikk må endres.
-
Greenpeace roser regjeringens initiativ til å endre oljeskatten, men krever full stans i oljeletingen
Greenpeace roser regjeringens initiativ til å endre oljeskatteregimet. Etter valget forventer vi at det nye Stortinget strammer til oljeskatten ytterligere.
-
Valg 2025: Din karakter, basert på partiet du stemmer på
Hvilken karakter er du, basert på klima- og miljøpolitikken til partiet du stemmer på? Finn din karakter og se partiene som er best på klima, natur og fred.
-
Gruvedrift på havbunnen truer hval i Norge, fastslår ny rapport
Greenpeace registrerte en rekke hvaler under vår første forskningsekspedisjon til det norske åpningsområdet for gruvedrift på havbunnen i Arktis.
-
Summary Report: Threatened whales in Norway’s proposed deep sea mining area
An new Greenpeace report shows the presence of deep-diving and noise-sensitive marine mammals in the area in the Arctic designated to deep sea mining.