Fire Greenpeace-aktivister har siden 20.30-tiden søndag kveld aksjonert mot kjemikalietankskipet Bothnia på Mongstad. Dermed har aksjonen i vart i over 12 timer.

Oppdatering onsdag 21. juni: Aksjonen pågår fortsatt

De fire aktivistene om bord på Greenpeace-seilbåten Tanker Tracker har sovet på skift og har det bra. 

LES OGSÅ: Greenpeace-aksjonen på Mongstad, dag for dag

Seilbåten er forankret til tankskipets skrog for å hindre det i å forlate Mongstad med inntil 9000 tonn giftig avfall, såkalt produsert vann, fra Equinors olje- og gassproduksjon. Les mer om Greenpeace-aksjonen på Mongstad her.

Greenpeace-aktivistene malte "Equitoxic" på siden av skipet, men malingen ble spylt bort. Aktivistene krever at Equinor stanser eksporten av giftig oljeavfall til Danmark.
Greenpeace-aktivistene malte «Equitoxic» på siden av skipet, men malingen ble spylt bort. Aktivistene krever at Equinor stanser eksporten av giftig oljeavfall til Danmark.

Equinors oljevann dumpes i danske havområder

Politiet bekrefter at lastingen avfallet har blitt hindret i de tolv timene Tanker Tracker har vært festet til Bothnias skrog. 

Dette avfallet vil etter planen leveres til Danmark, hvor det etter utilstrekkelig rensing deponeres i danske havområder. Det er grundig dokumentert at utslippet av oljeavfallet gjør stor skade på det marine miljøet på utslippsstedet på Agersø sund sør på Sjælland, og jusprofessor Ole Kristian Fauchald mener eksporten er ulovlig og et brudd på Baselkonvensjonen. Lokale fiskere melder om massedød i fiskebestandene, og forskere har påvist høye konsentrasjoner av tjærestoffer, tungmetaller og evighetskjemikalier som PFOS i området.

Greenpeace-aktivistene forberedt på langvarig aksjon på Mongstad

Greenpeace mener eksporten må opphøre umiddelbart, og at Equinor må ta hånd om sitt eget avfall selv, på forsvarlig vis, og ikke sende problemet videre til Danmark.

Ved hjelp av kraftige magneter og dykkerutstyr forankret en av Greenpeace-aktivistene seilbåten til kjemikalietankskipet Bothnia for å hindre det i å forlate Mongstad.
Ved hjelp av kraftige magneter og dykkerutstyr forankret en av aktivistene seilbåten til kjemikalietankskipet Bothnia for å hindre det i å forlate Mongstad.

Politiet var søndag kveld på Mongstad med tjenestebiler og båt, men forlot stedet i natt. Til NRK sier politiet at aksjonen ikke er til fare for liv og helse, og at en eventuell forespørsel om å fjerne aktivistene må komme fra selskapet som opererer tankskipet. En slik forespørsel har foreløpig ikke kommet. 

Aktivistene er forberedt på å fortsette okkupasjonen lenge.