I dag holder Arbeiderpartiet sitt landsstyremøte. Politikerne som ankom Samfunnssalen i Oslo for å delta, ble møtt av 19 Greenpeace-aktivister og en fem meter høy blekksprut, i protest mot partiets ønske om gruvedrift på havbunnen.

Like før sommeren sendte regjeringen, med Arbeiderpartiet i spissen, en stortingsmelding hvor de foreslår å åpne for gruvedrift på havbunnen i Arktis. Stortingsmeldingen fikk sterk kritikk fra en rekke faginstanser, som peker på at vi vet for lite om økosystemene på dyphavet, og at gruvevirksomhet vil kunne ha store konsekvenser for biologisk mangfold og fiskeri.

I høst skal Stortinget behandle stortingsmeldingen. Greenpeace krever at Arbeiderpartiets landsstyre snur i saken og stopper åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen.

Bli med og legg press på politikerne som skal bestemme om Norge skal åpne for gruvedrift i havbunnen! Send en e-post til en politiker på Stortinget og be hen stemme imot forslaget om å åpne for gruvedrift i sårbare Arktis.

Krever at Ap stopper gruvedrift på havbunnen

– Denne høsten har Arbeiderpartiet sjansen til å tenke seg om en gang til. Det er ikke for sent å stoppe planene om å gjøre Arktis til en prøvekanin for en ny destruktiv næring, sier Haldis Tjeldflaat Helle, rådgiver for gruvedrift på havbunnen i Greenpeace Norge.

På Arbeidersamfunnets plass stod en fem meter høy oppblåsbar blekksprut med budskapet “The seabed is my home, don’t destroy it”. Blekkspruter er blant artene som kan oppleve at deres hittil urørte leveområder blir gjort om til enorme gruver dersom planene til Arbeiderpartiet fortsetter. 

– I partiprogrammet sitt sier Arbeiderpartiet at de vil “utforske mulighetene for bærekraftig utvinning av havbunnsmineraler”. Det er vanskelig å se for seg at det er mulig noe annet sted enn i Olje- og energidepartementets ønskedrømmer. Arbeiderpartiets landsstyre må se forslaget for det grønnvaskingsforsøket det er, og be regjeringen trekke tilbake stortingsmeldingen, sier Tjeldflaat Helle.

LES OGSÅ: Gruvedrift på havbunnen: alt du må vite

Unike dyr på havbunnen i Arktis

Aktivistene hadde med seg bilder av dyr som lever på havbunnen i det aktuelle området i Arktis, som dumboblekksprut, sjøengel og skjelettkreps. Disse, og mange andre arter, vil bli hardt rammet av en åpning for gruvedrift på havbunnen. Da statsråder som olje- og energiminister Terje Aasland, klima- og miljøminister Espen Barth Eide, fiskeriminister Bjørnar Skjæran og næringsminister Jan-Christian Vestre fikk spørsmål om hva dyrene heter eller er, ble de svar skyldig.

– Dyphavet har utviklet seg uten menneskelig påvirkning i løpet av millioner av år. Vi har såvidt begynt å oppdage det fantastiske dyrelivet som finnes der. Det må vi beskytte, sier Tjeldflaat Helle.

Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen

Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.

Vær med

Bakgrunn:

  • I løpet av det siste året har også en rekke land stilt seg kritiske til åpning for gruvedrift på havbunnen, deriblant Frankrike, Brasil, Tyskland og Canada. EU-parlamentet sier også nei til næringen. 
  • Energi- og miljøkomiteen har ansvaret for behandlingen av Stortingsmeldingen. De vil utnevne en saksordfører og sette ned en tidslinje for behandlingen når Stortinget åpner i starten av oktober. 

Pressefoto og -video finnes her.

Kontakt:

Oda Grønbekk

kommunikasjonsrådgiver i Greenpeace Norge

[email protected] / 92421215