Vi har alle et ansvar for å kutte utslipp og stoppe klimaendringene. Selv om det største ansvaret for å bremse global oppvarming ligger hos politikere og næringsliv, finnes det mye vi kan gjøre i hverdagen vår for å leve mer klimanøytralt. Vi kan kutte i forbruket vårt og gjøre mer bevisste valg. Her får du 5 tips til hva vi kan gjøre for klimaet, og hvordan du kan bidra til å bekjempe klimakrisen.
Løsninger for å bremse den globale oppvarmingen og tap av natur eksisterer allerede. Nå må verdens ledere handle. Fremtiden avgjøres nå – krev klimahandling!
Vær medHva kan vi gjøre for klimaet sammen?
Til tross for ulike forutsetninger kan vi alle gjøre noe for å minske den negative innvirkningen vi har på klimaet og miljøet. La oss bidra til å bevare jorden for neste generasjon.
Denne artikkelen handler om hva vi kan gjøre for klima og miljø i hverdagen. Se også denne artikkelen med tips til hvordan du kan bli med og få politikere og selskaper til å handle for klimaet.
Hva kan vi gjøre for å redusere CO₂-utslipp?
Vi kan alle redusere CO2-utslippene våre gjennom å blant annet spise grønnere, velge klimavennlige transportmidler og forbruke mindre.
Det kan være nyttig å sjekke ditt eget klimaavtrykk og se hvor store CO2-utslipp du har, og hvor har størst potensiale for å redusere utslippene.
Under deler vi fem tips til hva du kan gjøre for klima. Følg disse enkle, praktiske tipsene, og husk at alle monner drar. Med på kjøpet kan vi spare energi, kanskje litt penger, og sannsynligvis få bedre helse.
5 ting du kan gjøre for klimaet
Tips 1: Reis miljøvennlig
- Ta sykkelen eller gå om det er mulig. Du kommer til å spare energi, penger, forbedre helsen din og gjøre klimaet en tjeneste. Hvis du synes det er for langt å sykle til skole eller jobb, er kanskje elsykkel noe for deg?
- Bruk offentlig transport og ta tog i stedet for bil eller fly. La veien bli en del av målet, og velg elbil dersom du må kjøre bil.
Tips 2: Spis mer plantebasert og reduser matsvinnet
- Planlegg innkjøpene dine sånn at du ikke trenger å kaste mat. I Norge kaster hver av oss 80 kilo matavfall i året. Halvparten er spiselig. Dette er naturligvis dumt for både klimaet og lommeboka.
- Bytt ut kjøttprodukter som grillpølser, burgere og kjøttdeig med vegetariske alternativ. Dette er bedre både for klimaet og helsen din. Visste du at hvis alle fulgte Helsedirektoratets kostholdsråd om å spise maks 500 gram rødt kjøtt i uka, så kan vi redusere utslippene i det norske landbruket med 2,9 millioner tonn CO2 fram til 2030?
LES OGSÅ: Tunfisk: En liten guide for deg som vil spise bærekraftig
Tips 3: Bytt til fornybare og bærekraftige alternativ
- Se over strømavtalen din og bytt til en strømavtale med opprinnelsesgaranti. Dette gir deg ikke automatisk 100 prosent fornybar strøm hjemme, men vil si at strøm tilsvarende ditt forbruk er produsert fra en fornybar kilde. Dette bidrar til at det blir mer lønnsomt for kraftselskapene å produsere fornybar energi.
- Installer solcellepaneler eller andre energieffektive varmesystemer om du bor i hus.
- Flere banker og pensjonsselskap investerer pengene dine i selskaper som skader klima, miljø og mennesker. Finn ut hvor bærekraftig banken din er gjennom Etisk bankguide og bytt bank dersom den ikke lever opp til løftene sine.
Tips 4: Spar strøm (og penger!)
- Skaff deg en smartbryter, dra ut kontakten, eller skru av elektriske apparater som ikke er i bruk. Standby er en strømstjeler, og når du for eksempel skrur av TV-en din med fjernkontrollen fortsetter den å bruke strøm.
- Gjør smarte og energibesparende innkjøp. Sjekk hvor mye strøm hvitevarer og andre elektriske apparater bruker før du kjøper dem. Husk at billige varer ofte bruker mer strøm.
- Isoler godt og pass på at det er tett rundt trekkfulle vinduer og dører der du bor.
LES OGSÅ: Ti tips for energisparing
Tips 5: Forbruk mindre og smartere
- Spør etter varer som er kortreiste og bærekraftig produsert der du handler.
- Kjøp klær og tilbehør brukt eller bytt med venner. Prøv å reparere plagg og gjenstander som har blitt slitte eller ødelagte. Ifølge FN står klesindustrien årlig for større klimagassutslipp enn all fly- og skipstrafikk i verden, og på toppen av det hele kaster nordmenn årlig tonnevis av klær.
LES OGSÅ: 8 måter du kan redusere plastforsøpling
Gjør det til en vane å bidra til å bremse klimaendringene
Gjør en innsats for å skape klima- og miljøvennlige vaner i hverdagen. Du trenger ikke å gjøre alt på en gang. Start i det små! Tenk gjennom hva som motiverer deg. Blir du motivert av utfordringer og tydelige mål? Hjelper det å sette mål sammen med en venn, så målet føles mer forpliktende og dere kan motivere hverandre underveis? Her er noen forslag:
Reduser CO2-utslippene dine gjennom å sette konkrete mål
- Bestem deg for å spise plantebasert et visst antall dager per uke. Eller sett deg et mål om å teste en ny vegetarisk eller vegansk rett en gang i uka eller en gang i måneden.
- Gi deg selv en klesutfordring: Hva med å sette et mål om kun å kjøpe fem nye plagg det neste året?
- Bestem deg for at neste ferietur eller langtur skal være med tog eller offentlig transport framfor fly.
Gjør noe for klima og miljø sammen med andre
Det kan være enklere å leve klima- og miljøvennlig når vi gjør det sammen med noen.
- Snakk med familie, venner og kjente om temaet, bli inspirert av hverandre og snakk om hva dere kan gjøre sammen for miljøet. Kanskje dere kan sette dere noen mål og hjelpe hverandre å nå dem?
- Til bursdager og jul kan dere bestemme dere for å gi brukte gaver eller opplevelsesgaver til hverandre, eller heller å gi penger til en veldedig organisasjon.
- Neste gang du inviterer til middag, inspirer gjestene gjennom å servere en vegetarisk eller vegansk rett.
- Inviter til en klesbyttekveld. Det er både hyggelig og bra for klima og miljø.
- Hva om neste ferietur med venner og familie er med tog i stedet for fly? I Facebook-gruppa Togferie finnes mange tips til korte og lange turer med tog, i Norge og Europa.
Bli inpirert av en podcast
Vi anbefaler en podcastepisode fra svenske Sommar i P1 med forskeren og retorikeren Maria Wolrath Söderberg (merk: podcasten er på svensk). Hun snakker om hvorfor vi skader klimaet selv om vi ikke vil, og hva som får oss til å endre oss. Hør den på Spotify, Apple Podcasts, eller søk på Sommar och Vinter i P1 i din foretrukne podcast-app (episoden er fra 10. august 2023).
LES OGSÅ: Ti enkle klimatiltak du kan ta i hverdagen
Hva kan Norge gjøre for klimaet?
Klimakrisen er et globalt problem, og løsningen ligger i felles innsats både nasjonalt og internasjonalt. Olje- og gassutvinning er den største kilden til CO2-utslipp i Norge. I tillegg er utslippene fra forbrenningen av oljen og gassen i utlandet ti ganger høyere enn Norges utslipp innenlands.
Det viktigste vi gjør her i Norge for å hindre global oppvarming og beskytte klimaet, er å å stanse ny leting etter olje på norsk sokkel og satse på mer fornybar energi.
Gjør mer for klima og miljø, støtt Greenpeace
Arbeidet for å beskytte planeten tar tid, og det koster å påvirke beslutningstakere og bedrifter. Greenpeace er en uavhengig miljøorganisasjon, og tar ikke imot støtte fra næringsliv eller fra myndigheter noe sted i verden. Derfor er enkeltmenneskers engasjement selve ryggraden i Greenpeace, og noe av det viktigste du kan gjøre for å redde klimaet er å bli med i en miljøorganisasjon. Du kan bidra her.
Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med