Aktivister blokkerer skipet Boyne utenfor Danmark, i en protest mot eksport av norsk oljevann til Danmark. Aktivist holder banner med teksten "Ja, vi elsker dette vannet".

Danmarks miljøminister lytter til bekymrede dansker, Greenpeace og andre organisasjoner som har advart mot importen av giftig norsk oljevann. Magnus Heunicke kaller importen av oljevannet fra Equinor og norsk oljeindustri ulovlig, og ønsker en umiddelbar stopp av importen.

Etter flere dager med aksjoner og lokale protesterer mot Equinors eksport av giftig oljevann til Danmark har presset på den danske miljøministeren, som sitter på importtillatelsen, eksplodert. Danskene tok til sosiale medier og ba den danske miljøministeren, Magnus Heunicke, om å stoppe importen av giftig oljevann fra Equinor og den norske oljeindustrien.

I forrige uke tok ministeren kontakt med Greenpeace i Danmark, og bekreftet at han mener importen er ulovlig. Heunicke sa han ville gjenoppta prosessen med å stoppe importen av norsk oljeavfall. Dette ble senere bekreftet i en pressemelding fra det danske miljøministeriet.

LES OGSÅ: Greenpeace-aksjonen på Mongstad, dag for dag

Sterkt signal til Equinor

– Dette er en seier for de lokale protestene og aktivistene som har aksjonert for å stoppe at Equinors giftige oljevann får fortsette å forurense danske havområder. Miljøministerens uttalelse i dag er et viktig steg i riktig retning og et sterkt signal til Equinor om at de må ta ansvar for sitt eget giftige oljevann med det samme, sier Halvard Raavand, politisk rådgiver i Greenpeace.  

– Norske myndigheter må følge danskenes eksempel og sørge for at Equinor ikke får forurense og drepe livet i norske fjorder med dette oljeavfallet. Til Equinor kan forsikre det norske folk om at ingen giftige og kreftfremkallende kjemikalier ender i norske farvann, må de redusere oljeproduksjonen, sier Raavand. 

LES OGSÅ: Aktivist Amanda: «Jeg had­de blitt knust om li­vet i sjø­en vår forsvant»

Kan bety slutten for eksport av giftig oljevann til Danmark

Miljøministerens uttalelse kan bety slutten for oljeindustrien, med Equinor i spissen, sin eksport av giftig oljevann til Danmark. Årlig er det snakk om opptil 150.000 tonn med oljevann, som inneholder giftige og kreftfremkallende kjemikalier som PAH-er og tungmetaller. Dette oljevannet slippes ut i danske havområder etter en utilstrekkelig renseprosess, og lokale fiskere melder om massedød i fiskebestandene. Ledende norske og danske jurister mener eksporten bryter med Baselkonvensjonen, som regulerer eksport av farlig avfall.

I Danmark tas nyheten fra den danske miljøministeren godt i mot.

– Dette er en fantastisk nyhet for Agersø Sund og de lokale krefter som i årevis har kjempet en intens kamp mot utslippet av norsk oljevann. Nå må miljøministerens ord følges opp med handling. Vi ser frem til å feire slutten på at kjemikalietankere med giftig avfall fra den norske oljeproduksjonen får legge til kai her i Danmark,  sier Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med