Two more Greenpeace climbers board the Shell oil platform that is being transported to an oilfield north of the Shetland Islands.

För ett drygt år sedan stämde oljegiganten Shell Greenpeace UK, Greenpeace International och nio privatpersoner på över hundra miljoner kronor efter en fredlig protest till havs. Men vi visade att vi inte tänkte låta oss skrämmas till tystnad – och nu har Shell backat från stämningen. En förlikning har nåtts utan rättegång. Här hittar du allt du behöver veta.

Varför stämde Shell Greenpeace?

Förra året gick sex Greenpeace-aktivister ombord på ett skepp i Atlanten som fraktade en viktig komponent till utrustning som Shell behövde för att borra efter mer olja i Nordsjön. 

Efter aktionens slut kunde Shell bara peka på en skada: ett trasigt hänglås, som de hävdade att våra aktivister hade haft sönder. Det var allt. Men Shell valde ändå att stämma oss på mångmiljonbelopp – en mycket större summa än kostnaden för ett hänglås – eftersom de även ville ha ersättning för åtgärder de hävdade att de vidtog för aktivisternas säkerhet. 

Shell krävde knappt elva miljoner kronor i skadestånd – och påstod även att rättegångskostnaderna skulle uppgå till ytterligare 110 miljoner. Sammanlagt riskerade Greenpeace att få betala mer än 120 miljoner kronor. 

120 miljoner är en struntsumma för ett globalt företag som tjänade 313 miljarder kronor bara under förra året. Men för Greenpeace UK skulle en smäll på 120 miljoner ha varit ett av de största hot som organisationen ställts inför sedan den grundades för 50 år sedan. 

Det här handlade aldrig om pengar för Shell. Den verkliga anledningen till stämningen blev glasklar under tidiga förhandlingar mellan oss och dem. Då erbjöd Shell sig att dra tillbaka stämningen om vi lovade att aldrig någonsin genomföra aktioner mot deras infrastruktur, vare sig i hamn eller till havs. Vi kunde tydligt se att det här var ett försök att belägga oss med juridisk munkavle – att tvinga oss att välja mellan att sluta protestera mot klimatskadlig verksamhet eller riskera gigantiska skadeståndskrav. 

Hur Greenpeace slog tillbaka – och skapade en PR-mardröm för Shell 

Tack vare våra fantastiska supportrar, backade till slut Shell från sina orimliga krav. En kampanj mot stämningen – stödd av kändisar som Stephen Fry, Emma Thompson och brittiska komikern Joe Lycett – gjorde att Shell fick skämmas. Fallet kallades för en “kusin Greg-stämning” av tidningen Forbes, med anspelning på den amerikanska succéserien Succession, där karaktären Greg på ett någorlunda förhastat och ogenomtänkt sätt hotar att dra Greenpeace inför rätta.

Hur kom förlikningen till? 

En viktig del av överenskommelsen är att inte ett öre av våra supportrars pengar kommer att gå till Shell. Istället har Greenpeace gått med på att skänka fyra miljoner kronor till Royal National Lifeboat Institution, en välgörenhetsorganisation som räddar liv till havs. Deras uppdrag blir allt viktigare i tider då klimatkrisen leder till fler och svårare stormar runt om i världen. 

Vi har också förbundit oss att inte protestera vid tre av Shells olje- och gasfält i Nordsjön under de kommande fem åren, samt vid ett fjärde fält under en period av tio år. Det handlar om områden där Shell har borrat i många år och där vi inte hade några planer på direkta aktioner. 

Vi skulle ha föredragit att inte ge den här sortens löften till ett olje- och gasbolag. Men alternativet kunde ha varit mycket värre. Om stämningen hade gått vidare till rättegång – och även om vi hade kunnat vinna där –  så fanns risken att vi skulle dra på oss enorma rättegångskostnader som vida överstiger det vi nu ska betala. 

Vad händer nu?

Tack vare de tusentals supportrar som skänkt pengar så har vi större resurser för att fortsätta kampen mot fossilindustrin.

Den juridiska striden är över för den här gången, men andra oljejättar har liknande planer. Greenpeace står bland annat inför rätta i North Dakota, USA, där vi krävs på 300 miljoner dollar av företaget Energy Transfer. 

Men vi är inte några som tänker backa när miljön och demokratin står på spel. Med stöd från våra supportrar kommer vi istället att fortsätta kämpa ännu mer, tills oljejättarna slutar borra och börjar betala. Det är de skyldiga oss människor och vår planet.