Vem är monstret? Tillsammans med en hotad jaguar utforskar ett litet barn hur industriell produktion av kött till våra tallrikar driver på förstörelsen av regnskog i Amazonas. Se årets kanske viktigaste kortfilm ”Ett monster i mitt kök” här.

"Det är ett monster i mitt kök" - video om förstörelsen av amazonas regnskog
Vi har fått med oss den Oscarsnominerade studion Cartoon Saloon och den svenska artisten Miss Li, (Linda Therese Karlsson) för att berätta historien om hur jaguarens hem bränns ned för kortsiktig vinst. Se filmen nedan.

Nya siffror om avskogningen i Amazonas under 2020 visar att detta år kan bli det värsta för regnskogen på ett decennium. Enorma mängder regnskog ödeläggs och ersätts med sojafält, och i slutet av september rapporterade INPE, Brazil’s National Institute for Space Research, att 226 485 kvadratkilometer av Brasiliens landmassa har bränts ned. Ett område nästan lika stort som hela Norrland (242 735 km²).

Den globala kött- och mejeriindustrin är den enskilt största drivkraften bakom avskogning världen över. I Sydamerika är sojaodlingar, där man producerar djurfoder till industriellt jordbruk, en av huvudorsakerna till att skogarna ödeläggs. Förstörelsen av de sydamerikanska skogarna har förödande effekter för både djur och natur, och har satt minst 600 jaguarer i fara – utav en population på enbart 2000 kattdjur. I denna animerade kortfilm får nu jaguaren en chans att berätta sin historia.

Ett budskap om att göra medvetna val

I filmen “Monster” får vi möta ett litet barn, som på sin väg för att hämta kvällsmat, upptäcker en läskig jaguar i sitt kök. Det visar sig att jaguaren flytt från sitt hem för att berätta om den hjärtskärande verklighet som skogsförstörelsen och köttindustrin för med sig. Filmens budskap om att göra andra kostval, samt att ta upp kampen mot de aktörer som ödelägger regnskogen, berättas av sångerskan och artisten Miss Li, (Linda Therese Karlsson), vinnare av Årets hållbara artist 2020. Linda har själv ställt om till en växtbaserad kost och är väldigt engagerad i klimat- och miljöfrågor. Skådespelaren och aktivisten Wagner Moura gör rösten i de engelska och brasilianska versionerna av filmen.

Stöd från stjärnorna

Det är den oscarsnominerade studion Cartoon Saloon som står bakom produktionen av kortfilmen “Monster” (originaltitel: “There’s a Monster In My Kitchen”). Samma studio producerade 2018 den hyllade kortfilmen “Rang-Tan” som uppmärksammade kopplingen mellan palmolja och skövlingen av Indonesiens regnskog, tillsammans med skådespelaren och Greenpeace-ambassadören Emma Thompson.

Paul McCartney är en av flera kända personer som uttryckt sitt stöd för projektet, och dess sätt att belysa den brådskande problematiken med den globala köttindustrin.

”Världens skogar är oersättliga. De är hem för urfolk, fantastiskt djurliv och de är avgörande i kampen mot klimatkrisen. Men, som Greenpeace kortfilm “Monster” visar avverkas dessa skogar i en chockerande takt för att producera mer kött och mejeriprodukter. Därför är det så viktigt att minska mängden kött vi äter. Men enbart det kommer inte att lösa problemet, vi behöver att matbutiker och snabbmatskedjor rensar upp i sina leverantörskedjor och övergår till mer hållbara växtbaserade alternativ”, säger McCartney.

”Alla våra skogars framtid hänger på det.”

Agera för Amazonas

Vi behöver alla vara en del av att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Att äta mindre kött är en är en effektiv sak vi själva kan göra för planeten – växtbaserad kost kräver mycket mindre mark, energi och vatten att producera än animalisk kost. Om vi skulle ställa om till en mer växtbaserad kost skulle vi drastiskt minska mängden mark som krävs för jordbruk och den globala skogsskövlingen. 

Men det krävs också att de med störst makt tar störst ansvar: storföretagen och politikerna.

Brasiliens unika natur försvinner i en alarmerande takt då storföretagen tillåts utarma Amazonas för kortsiktig vinning. Forskare slog nyligen larm om att brytpunkten då Amazonas förvandlas från regnskog till torr savann kan vara nära förestående. Detta skulle få katastrofala konsekvenser för människor och natur. I regnskogen är artrikedomen mycket större än på savannen och regnskogen spelar en viktigare roll när det gäller att absorbera koldioxid från atmosfären. 

Vad kan du göra för att skydda regnskogen?

  1. Skriv under namninsamlingen för att sätta press på Brasiliens regering. Kräv ett stopp av Bolsonaros destruktiva miljöpolitik och den ökade exploateringen av regnskogen. Höj din röst med oss och visa att omvärlden ser vad som sker. 
  2. Var med och kräv att Sverige och EU väljer att skydda regnskogen framför ökad handel – läs mer och skriv under uppropet till den svenska regeringen om att stoppa handelsavtalet EU-Mercosur.
  3. Dela den här videon med vänner och familj. 
  4. Ät mindre kött. I Amazonas är köttindustrin en av de främsta orsakerna till avskogning, därför är ett minskat intag av kött en av de viktigaste sakerna du kan göra för Amazonas. 
  5. Stötta vårt arbete för Amazonas