P&Gs smutsiga hemlighet

Proctor & Gamble hävdar att 4,8 miljarder människor använder deras produkter, bland dem Head & Shoulders mjällschampo, världen över. Men vad användarna inte vet är att företaget gör dessa miljarder konsumenter till en del av en miljöskandal. Företaget Procter & Gamble använder nämligen palmolja med kopplingar till skövling av regnskog och orangutanghabitat. Det visar en 12 månader lång utredning som Greenpeace genomfört i Indonesien.

Orangutangkranium

Företaget gör därmed sina konsumenter till omedvetna medbrottslingar I dödandet av orangutanger, elefanter och den utrotningshotade sumatratigern.

Palmolja är en vanlig ingrediens i hårprodukter, rengöringsmedel och kosmetika som Procter & Gamble tillverkar. Vår undersökning visar att flera plantager som är anslutna till Procter & Gamble, skövlat orangutangers livsmiljöer och funnit en orangutangkyrkogård där döda orangutanger gömts undan och grävts ner på gränsen mellan deras palmoljeplantage och nationalparken Tanjung Puting så sent som i november 2013.

Palmolja måste innebära ett hållbart bidrag till Indonesiens utveckling, genom ansvarsfulla producenter i exempelvis Palm Oil Innovation Group,  tillsammans med ambitiösa målsättningar från stora palmoljeföretag som Golden Agri Resources och Wilmar International.

Palmoljesektorn är idag den enskilt största orsaken bakom att Indonesiens regnskog försvinner i en hastighet av mer än nio olympiska simbassänger varje minut. Över 200 000 personer har redan skrivit på för tigervänliga produkter utan smutsig palmolja. Greenpeace lanserar idag en global kampanj och namninsamling för att få Procter & Gamble att sluta skövla regnskog.

Unilever, Nestlé och L’Oréal, är några av de företag som redan gått med på Greenpeace krav. Det finns ingen ursäkt för företag som P & G, Cloetta och Colgate Palmolive att försena omedelbara åtgärder mot regnskogsskövling.

Mejla Head & Shoulders och säg till dem att göra sina produkter tiger- och skogsvänliga