Vill du göra mer?
Engagera dig ×

Stockholm 28 november – Natten till onsdagen såg det ut som om riksdagen härjades av eld och en efterföljande storm som fick riksdagshuset att rasa samman. Idag ska riksdagen rösta igenom om våra pensionspengar kan fortsätta investeras i kol, olja och gas, trots att vi vet att förbränningen av dem driver på klimatförändringar och efterföljande extremväder.


Riksdagen drabbad av extremväder

Riksdagen drabbad av extremväder © Edward Beskow

– Det här är den framtid vi styr rakt emot om vi inte börjar sätta klimatet först. Vi vet att klimatförändringarna driver på extremväder, med stormar, värmeböljor, torka och bränder som följd. Det må vara en dystopisk bild som vi visade inatt, men dessvärre är detta en framtidsbild som börjar bli verklig. Medan vi väntar på en ny regering steks planeten. Klimatet måste sättas först nu, oavsett politisk färg, säger Frode Pleym som är chef för Greenpeace i Sverige, om 3D-projektionen där naturkatastrofer drabbade riksdagen under natten.

– Vi vet att vi, likaväl som den ekonomiska budgeten, har en klimatbudget som begränsar hur mycket utsläpp vår planet tål innan följderna blir ohanterliga. Om vi hade behandlat vår statsbudget på samma sätt som vi behandlar miljö och klimat hade vi gått i konkurs för länge sen.

Den 2-14 december möts världens ledare i Polen för FN:s klimatmöte COP 24 för att anta en regelbok som ska ta Parisavtalet från ord till handling.

– FN:s klimatpanel, IPCC, är tydliga med att vi måste begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Lyckas vi inte med det riskerar vi katastrofala konsekvenser. Politikens uppgift är ibland att fatta beslut baserade på osäker information. Detta är inte ett sådant fall. Vi VET att vi måste begränsa vår klimatpåverkan rejält och vi vet att vi borde ha börjat i förrgår. Nu förväntar vi oss krafttag under denna mandatperiod, säger Frode Pleym.

En av åtgärderna som IPCC lyfter som nödvändiga för att begränsa den globala uppvärmningen är att fasa ut fossila bränslen. Trots att denna åtgärd anses nödvändig av FN:s klimatpanel tillåter riksdagen våra statliga pensionsfonder att investera i kol, olja och gas.

– I förslaget för de statliga AP-fondernas nya regler finns inte ens ordet klimat med. När även våra statliga regler fortsätter vara så verklighetsfrånvända att de bortser från klimatförändringar, hur ska vi då kunna fatta de andra obekväma men nödvändiga beslut som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader?, avslutar Frode Pleym.

Projektionen genomfördes strax efter midnatt den 28 november på riksdagshusets fasad.

Se film och bilder från aktionen här.

Kontakt

Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige
[email protected]
070 728 04 47

Rolf Lindahl, talesperson för klimatfrågor
[email protected]
070 397 58 70

Fanny Jönsson, kommunikationsansvarig
[email protected]
070 283 30 36