Vill du göra mer?
#Klimatförändringar SEB

SEB har heller inga planer på att följa målen i Parisavtalet, när det gäller kolkraft. Banken planerar bland annat att fortsätta finansiera bolag med kolverksamhet…

Engagera dig ×

SEB har under de senaste fem åren finansierat kol, olja och gas med 158 miljarder kronor  – trots löften om bidra till klimatomställningen. Inför bankens årsstämma har Greenpeace därför lämnat in en motion, där organisationen kräver att SEB endast ska finansiera verksamheter som är i linje med Parisavtalet.

– Det är absurt att de svenska storbankerna finansierar fossilindustrin med mångmiljardbelopp, samtidigt som hela samhället försöker ställa om för att klara klimatkrisen. Vi kräver att SEB tar sitt ansvar och slutar stötta fossilbranschen, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace

Sedan Parisavtalet slöts 2015 har SEB investerat och lånat ut 158 miljarder kronor till några av de mest klimatskadliga fossilbolagen, enligt en granskning av Fair Finance Guide. Banken har bland annat lånat ut miljarder till det tyska kolkraftsbolaget Uniper, som är en av Europas största utsläppare av koldioxid, samt stöttat oljeborrning i Arktis med 34 miljarder kronor.

Inför SEB:s bolagsstämma den 30 mars har Greenpeace därför lämnat in en motion som kräver att banken senast 2025 endast ska finansiera företag och projekt som är i linje med vad vetenskapen kräver för att världen ska hålla sig under 1,5 graders uppvärmning. Liknande krav har även kommit från pensionssparare inför stämman. Under tisdagen satte även två isbjörnar från Greenpeace fokus på SEB:s fossilinvesteringar, genom en protest utanför bankens huvudkontor.

–  Vi övertygade om att SEB:s bankkunder inte vill att deras boräntor och kortavgifter ska användas till att finansiera en industri som hotar hela vår överlevnad. Att följa riktlinjerna i Parisavtalet borde vara en självklarhet för alla banker som vill ha allmänhetens förtroende, säger Rolf Lindahl.

För mer information: Rolf Lindahl, kampanjledare Greenpeace, 070-397 58 70 eller [email protected]

Fotnot: Försiktighetsåtgärder relaterade till smittspridning vidtogs under protesten utanför SEB:s huvudkontor. Det gäller både skyddsutrustning, logistik och antal personer på plats.