Över 80 aktivister blockerar just nu oljehamnen vid Shells raffinaderi i Rotterdam. Blockaden utförs delvis med hjälp av nerplockade reklamaffischer från hela Europa som alla haft som mål att vilseleda konsumenter och fortsätta användningen av fossila bränslen. Samtidigt som den fredliga blockaden sker lanserar en koalition med över 20 organisationer ett medborgarinitiativ i syfte att få EU att förbjuda all fossilreklam och fossilindustrins sponsorverksamhet inom unionen. Reklamtavlor från svenska flygbolagen BRA och SAS är några av de som används i blockaden. Greenpeace generalsekreterare, Jennifer Morgan, deltar som en av aktivisterna i aktionen.

Flygbolaget BRAs reklamaffisch för sitt “gröna” inrikesflyg sätts upp av aktivister på Shells raffinaderi i Rotterdam.
Flygbolaget BRAs reklamaffisch för sitt “gröna” inrikesflyg sätts upp av aktivister på Shells raffinaderi i Rotterdam. BRAs fossilreklam är nerplockad i Bromma. © Bart Hoogveld / Greenpeace

– Fossilbranschens taktik, att fördröja klimatåtgärder och greenwasha sin verksamhet, håller Europa fången i vårt beroende av fossila bränslen och förhindrar den gröna och rättvisa omställningen vi så desperat behöver. Det är dags att sätta stopp för fossilbranschens propaganda och fortsatta utsläpp. Människor och planeten måste sättas före fossilföretagens vinster, säger Jennifer Morgan, till vardags generalsekreterare för Greenpeace International, som deltar i den fredliga aktionen som aktivist för Greenpeace Nederländerna.

Aktivisterna har placerat Greenpeace segelfartyg Beluga framför Shells oljehamn, och använder sig av fossilbolagens egna reklamaffischer för att blockera raffinaderiet. En barriär bestående av stora flytande kuber konstruerade av fossilreklamaffischer upprättades vid oljehamnen. Aktivister i gummibåtar och kajaker deltar i aktionen med banderoller som inbjuder människor att bli en del av “the fossil free revolution” och att införa förbudet mot fossilreklamen inom EU.

– Det är dags att sätta punkt för fossilindustrins propaganda. Reklamen används för att fördröja omställningen bort från fossila produkter. Idag blockerar Greenpeace Shells oljehamn i Rotterdam med fossilföretagens egna reklamaffischer. Genom det europeiska medborgarinitiativet mot fossilreklam kan alla medborgare vara med och påverka lagstiftningen så att fossilbranschens möjligheter att fortsätta fördröja klimatomställningen minskar kraftigt, säger Gustav Martner, talesperson i reklam- och marknadsrättsfrågor på Greenpeace.

Om ett europeiskt medborgarinitiativ når en miljon verifierade underskrifter inom ett år är EU-kommissionen bunden att agera och överväga implementeringen av initiativets krav som EU-lag.

– Jag växte upp med tydlig information om att cigaretter var livsfarligt, men har aldrig sett en liknande varning på någon bensinstation. Det är skrämmande att sport- och kulturverksamheter som museum kan sponsras av flygbolag och biltillverkare. Fossilreklam hör i och för sig hemma på museum, men ska inte sponsra vår kultur och konst. Vi är generationen som kommer förpassa fossila bränslen till historien, säger Chaja Merk, en av aktivisterna som deltar i blockaden

Läs mer om kampanjen och skriv under det europeiska medborgarinitiativet för att förbjuda fossilreklam

Bilder och video från aktionen

Kontakt:
Gustav Martner, talesperson reklam- och marknadsrätt Greenpeace, 076-834 60 50
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, Greenpeace 070-271 64 37

Fakta: 
Organisationerna som står bakom det europeiska medborgarinitiativet för att förbjuda fossilreklam är:
ActionAid, Adfree Cities, Air Clim, Avaaz, Badvertising, BoMiasto.pl, Ecologistas en Acción, ClientEarth, Europe Beyond Coal, FOCSIV , Food and Water Action Europe, Friends of the Earth Europe, Fundación Renovables, Global Witness, Greenpeace, New Weather Institute Sweden, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Résistance à l’Agression Publicitaire,  Reclame, Fossielvrij, ReCommon, Stop Funding Heat, Social Tipping Point Coalitie, Zero (Associação Sistema Terrestre Sustentável)

Mer information om det europeiska medborgarinitiativet “Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorships” finns på www.banfossilfuelads.org. Ett europeiskt medborgarinitiativ (ECI) är en namninsamling som är officiellt erkänd av EU-kommissionen. Om ett europeiskt medborgarinitiativ når en miljon verifierade underskrifter inom den tillåtna tidsramen är EU-kommissionen legalt bunden att ta hänsyn till denna och överväga att göra initiativets krav till EU-lag.

Greenpeace går samman med över 20 andra europeiska organisationer för att få till ett fossilreklamförbud
Fossilreklam, nej tack!

Använd din rätt att tillsammans med 1 miljon andra EU-medborgare skriva på detta European Citizen Initiative för att stoppa reklam för onödiga flygresor, törstiga bensinbilar och greenwashande oljebolag. Agera nu! Stoppa fossilreklamen!

Engagera dig