TV4 avslöjade under fredagen den 5 augusti att det finska statsägda bolaget Gasum smyger in ryska fossila bränslen till sin anläggning i Nynäshamn, gas som bland annat går till petroleumbolaget Nynas AB. Genom att till havs lasta om fossilgas från Ryssland till andra fartyg innan den tas in i hamn, fortsätter bolaget finansiera Putins invasionskrig av Ukraina. Nynas AB har tidigare sagt att de stoppat inköp av rysk råvara. Greenpeace kräver ett omedelbart stopp av all import av ryska fossila bränslen till Sverige.

– Det finns inga ursäkter för att Gasum och dess svenska kunder göder Putins invasionskrig genom att köpa rysk fossilgas. Den här skandalen visar att all import av ryska fossila bränslen, även fossilgasen, måste stoppas omedelbart och kryphålen täppas igen. Hela fossilindustrin genomsyras av död, konflikt och exploatering och vi kommer inte att uppnå fred i världen förrän navelsträngen dit är klippt, säger Karolina Carlsson, kampanjledare på Greenpeace.

Fartyget Coral Energy seglar till Sverige
I gryningen söndag den 31 juli lämnar tankern Coral Energy hamnen i Vysotsk, norr om Sankt Petersburg i Ryssland. Ombord finns 15 000 kubikmeter flytande fossilgas, så kallad LNG, från det ryska företaget Novatek. Coral Energy, som är registrerat i Nederländerna, stävar västerut genom finska viken med sin last och en marschfart på 16 knop. Ett dygn och femton minuter senare, den 1 augusti klockan 03:58, ankrar fartyget utanför Visby. 

Fartyg från Sverige möter upp till havs
Femton minuter senare ansluter den mindre Cypernflaggade LNG-tankern Kairos, som kommer från Nynäshamn. Fartygen lägger sig jämsides och besättningarna börjar tanka fossilgas från den större Coral Energy till Kairos. När Kairos är tankad, vid 18-tiden den 1 augusti, lättar de ankare samtidigt och medan Coral Energy seglar västerut mot fastlandet, går Kairos norrut mot Nynäshamn. Resan tar nästan tolv timmar och fartyget angör kajen vid LNG-terminalen i Nynäshamn klockan 04:30 den 2 augusti och börjar lossa den ryska gasen.

Gasums fartyg Coral Energy tankar över fossilgas till Kairos utanför Slite. Foto: Gunnar Fardelin

Mystiskt mönster på Marine Traffic
Sedan fartygen skildes utanför Visby och Kairos seglat mot Nynäshamn, börjar Coral Energy en färd, där fartyget seglar i cirklar i vattnen mellan Visby och fastlandet. I mer än två dygn styr fartyget med 15 knops fart fram och tillbaka, fram och tillbaka. Fyra timmar åt ena hållet, sedan fyra timmar åt andra.

För oss som följer fartyget på Marinetraffic.com är det en overklig upplevelse att se fartyget gå norrut i fyra timmar, sedan vända och gå söderut i fyra timmar för att vända igen. Nitton gånger. Vad håller de på med?

En andra last rysk fossilgas slangas över till havs
Förklaringen kommer på kvällen den 3 augusti. Det mindre fartyget i Nynäshamn, Kairos, har lossat sin ryska LNG och styr återigen söderut mot Gotland. När Kairos är söder om Gotska Sandön, på väg till Slite på östra Gotland, bryter Coral Energy sin spökresa och vänder österut. Fartyget går norr om Fårö och sedan söderut förbi Slite. Tidigt på morgonen den 4 augusti möts Kairos och Coral Energy igen, 3–4 kilometer utanför Åminne på Gotland. Än en gång lägger de sig jämsides och slangar rysk flytande fossilgas från det stora fartyget till det mindre. Vi får tag på en fotograf i Slite som lyckas ta sig ut till fartygen för att dokumentera mötet. Bunkringen till havs pågår hela dagen och strax efter 18 på eftermiddagen är de klara. 

Fartygen lättar ankare igen. Kairos går än en gång norrut till Nynäshamn medan Coral Energy går tillbaka norr om Fårö och tillbaka till vattnen mellan Gotland och fastlandet. Fartyget har fortfarande rysk gas i lasten. Klockan 19 på kvällen sänder TV4 ett inslag om importen och de märkliga turerna.

Kairos lastar av den ryska fossilgasen i Nynäshamn.

Ett tredje möte 
Medan Kairos lossar en andra last med rysk gas i Nynäshamn cirklar Coral Energy än en gång fram och tillbaka i havet mellan Visby och Västervik. Farten är kring 15 knop och fartyget vänder var fjärde timme. När Kairos har lossat den andra lasten vid LNG-terminalen i Nynäshamn vänder fartyget tillbaka mot Slite. Vi ser samma procedur igen: när Kairos är strax söder om Gotska Sandön bryter Coral Energy sitt enformiga cirklande och viker av österut mot Fårö. Sedan möts fartygen igen i havet öster om Gotland, denna gång något längre söderut och längre ut till havs. 

Bunkringen pågår återigen hela dagen. På kvällen den 6 augusti är de klara och vi väntar oss att Kairos ska gå tillbaka till Nynäshamn med ännu mer LNG, men när fartygets destination blir offentlig får vi veta att det ska till Pori i Finland, där Gasum har en annan LNG-terminal. Coral Energy ska nu enligt uppgift tillbaka till Novateks LNG-terminal i Vysotsk. På natten mot söndag är fartyget på väg norrut mot Finska viken.

400 mil i onödan
Om ett fartyg går rakaste vägen mellan Vysotsk och Nynäshamn är sträckan ungefär 630 kilometer. Men genom att frakta, lasta och lossa gasen på det här sättet har sträckan ökat till 4 500 kilometer, nästan 4 000 kilometer i onödan. Hur stora utsläppen av koldioxid är kan vi inte veta säkert, det beror på vilket bränsle fartygen använder, hur mycket de tar i varje last och många andra faktorer, men vår uppskattning är ca 500 ton koldioxid i onödan. Dessutom läcker växthusgaser från gasen ombord kontinuerligt, samt vid lossning och lastning, genom så kallad boil-off.

Fartygen Coral Energy:s och Kairos rörelsemönster på Marine Traffic

Gas från oligark på sanktionslista
Båda fartygen är inhyrda av det statliga finska energiföretaget Gasum, som satsar på att ta sig in på den svenska gas-marknaden. De säljer gas till oljebolaget Nynas AB, SSAB och på svenska Circle K-mackar. Två Gotlandsfärjor har åtminstone tidigare drivits av rysk gas från Gasum, men Destination Gotland säger nu att de fasar ut gasen från Ryssland. 

Gasen ombord på Coral Energy kommer från det ryska företaget Novatek, vars aktieägare bland andra är oligarkerna Leonid Mikhelson (25%) och Vladimir Putins personliga vän Gennady Timchenko (23.49%). Den senare är uppsatt på EU:s sanktionslista.

Det är inte första gången Gasum levererar rysk gas till Nynäshamn. Redan i mars blev det uppståndelse när Coral Energy lade till vid LNG-terminalen i Nynäshamn och lossade gas från Novatek. Sedan dess verkar inget ha hänt; gasleveranserna fortsätter, men nu smyger Gasum in den ryska gasen. Den lastas om till havs från Coral Energy till ett bunkringsfartyg som är mer anonymt.

Energiminstern sade till TV4 att han förstår att människor blir förbannade och att Sverige behöver göra sitt yttersta för att frigöra sig från all rysk energi, men det enda konkreta svar han gav på frågan om hur regeringen ska göra detta mer än att det är en fråga för myndigheterna.

–  Regeringen har ett ansvar och ett tydligt mandat från det svenska folket och riksdagen att fasa ut alla ryska fossila bränslen. Att fossilgas som finansierar Putins invasionskrig fortfarande importeras till svenska hamnar, dessutom från gasbolag som ägs av ryska oligarker som är på sanktionslistor, ska inte kunna hända. Det är också anmärkningsvärt att leverantören Gasum ägs av finska staten. Det är tydligt att fossilberoende gör både samhälle och näringsliv sårbart och att vi behöver skala upp takten på utfasningen så att vi kan få en trygg framtid, säger Karolina Carlsson.

Greenpeace på plats i Nynäshman för att dokumentera när Kairos lastar av rysk fossilgas i Sverige.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har EU hittills beslutat om 6 stycken sanktionspaket Dessa innefattar bl.a. 

– förbud att ge tillgång till hamnar inom EU till fartyg som är registrerade under rysk flagg 

– förbud mot att köpa eller importera kol med ursprung i Ryssland fr.o.m. augusti 2022. 

– importförbud mot råolja och petroleumprodukter från Ryssland, med en utfasningsperiod på 6-8 månader. 

Utöver EU:s sanktionspaket har riksdagen också uppmanat regeringen att agera för att skyndsamt stoppa importen av all rysk energi.

Greenpeace kräver ett omedelbart stopp av all import av ryska fossila bränslen. Stöd det kravet genom att skriva under vår namninsamling.

OIL IS WAR: Stoppa ryska skuggflottan!

Varje dag passerar en skuggflotta genom Östersjön: Rostiga tankfartyg med enorma mängder rysk olja. Det är bara en tidsfråga innan en olycka sker. Vi kräver nu att regeringen agerar och omedelbart slutar tillåta dessa skepp tankas utanför Sveriges kust. Håller du med? Skriv under!

Engagera dig