En klassisk skylt som brukar finnas vid vandringsleder syns framför ett kalhygge som gränsar till en sjö. På skylten står det "Naturen och du".
Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ”utforska miljön” gör det här kalhygget till en självklar finalist. © Daniela Roth

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

– Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen. Det är något tragikomiskt i att skylten som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv” sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge? De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Sverige behöver skydda mer skog och sluta kalhugga, men tyvärr arbetar regeringen och skogsindustrin för det precis motsatta, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.

Tävlingen lanserades den 29 april då allmänheten uppmanades att skicka in foton på kalhyggen i sin närhet. Närmare 80 olika bidrag skickades in inom loppet av några veckor. Tävlingens jury valde sedan ut fem finalister som allmänheten har fått rösta på. Omröstningen har skett digitalt via Greenpeaces hemsida och fysiskt på Rosendal Garden Party på Djurgården i Stockholm, samt på ett vernissage i Gamla stan.

Här är resultatet av omröstningen:

1.      27 procent av rösterna – Kalhygge C, Värmland

2.      24 procent av rösterna – Kalhygge B, Västerbotten

3.      18 procent av rösterna – Kalhygge A, Gävleborg

4.      17 procent av rösterna – Kalhygge E, Västmanland

5.      14 procent av rösterna – Kalhygge D, Västra Götaland

Totalt deltog 3 147 personer i omröstningen, som genom sitt deltagande även är med och protesterar mot dagens skogsbruk. Samtidigt har över 65 000 personer skrivit under Greenpeaces namninsamling för att skydda de sista svenska gammelskogarna. 

Juryns motivering för det vinnande bidraget lät så här när finalisterna presenterades: ”Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ’utforska miljön’ gör det här kalhygget till en självklar finalist”. Sunne kommun äger marken och Daniela Roth har fotat platsen. Hon flyttade till Sunne från USA för två år sedan. 

– Den här platsen brukade jag promenera till med min hund, en nio år gammal husky-blandning. Det var en lugn och fridfull plats för oss att gå till, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så här mycket till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år nu men har inte kunnat hitta några orörda skogar än, säger Daniela Roth.

Daniela Roth får en Greenpeace-tillverkad Miljödepartementet-tröja skickad till sig som tack för sitt bidrag till tävlingen. Greenpeace har tillverkat tröjorna ända sedan regeringen lade ned departementet, då Greenpeace även omhändertog Miljödepartementet-skylten i protest mot regeringens nedmontering av klimat- och miljöpolitiken.  

Mer information

De fem finalisterna kommer att hänga kvar på konstavdelningen på cafét Källarbyn i Gamla stan i Stockholm i ett par veckor framöver. Där kan förbipasserande, däribland många turister, ta del av hur det svenska skogsbruket ser ut.

Sedan 50-talet har ungefär 60 procent av den svenska skogen kalavverkats, som är den absolut vanligaste avverkningsmetoden. Det innebär att Sverige täcks av gigantiska kalhyggen i allt större utsträckning och att värdefulla skogar ersätts med artfattiga, monokulturella plantage. Någon förändring ser ännu inte ut att finnas i sikte. Det visar inte minst regeringens nya skogsutredning vars huvudsakliga fokus är hur uttaget av skogsråvara ska kunna öka.

I Sverige är sex procent av produktiv skogsmark skyddad i dag (motsvarande 8,9 procent av all skog). Men till och med inom skyddade områden förekommer kalhuggning. En av tävlingens finalister låg till exempel i Vattnafjälls naturreservat utanför Göteborg, som även klassas som ett Natura 2000-område. Enligt en granskning från DN har nära 6 000 hektar skyddad natur avverkats de senaste sju åren, vilket motsvarar fler än 11 000 fotbollsplaner.

Se tidigare pressmeddelande från när finalisterna presenterades här.

Kontakt

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige

[email protected] 

0791421453