Klimatförändringarna är ett globalt problem och samtidigt som det största ansvaret ligger hos politiker och näringsliv finns det mycket vi alla kan göra i vår vardag för att leva mer klimatsmart. Låt oss bidra till att tackla klimatkrisen! På köpet kommer du spara energi, kanske även lite pengar och sannolikt få en hälsosammare livsstil. 

Tips 1 – Res miljövänligt

  • Ta cykeln eller promenera, om möjligt. Du kommer spara energi, pengar, förbättra din hälsa och göra klimatet en tjänst.
  • Använd kollektivtrafik och åk tåg istället för bil eller flyg. Låt resan bli en del av målet. Måste du absolut åka bil, så kör elbil och/eller gå med i en bilpool.
  • Ett konkret exempel: Att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg går lika snabbt som att flyga! Den stora skillnaden? Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. Så bara genom att välja tåg framför flyg när du bokar nästa resa, kan du sänka ditt klimatavtryck rejält! 

Tips 2 – Ät mer grönt och minska svinnet

  • Planera dina inköp så att du inte behöver slänga mat. I Sverige slänger vi i snitt en tredjedel av all mat vi köper. Klart dåligt för både klimatet och plånboken.
  • I Sverige måste vi halvera vår köttkonsumtion till 2030 för att vi ska nå klimatmålen. Välj färska grönsaker efter säsong och byt ut biffen till bönor, kikärtor eller till exempel linser. Genom att gå över till en växtbaserad kost kan du minska klimatpåverkan från det du äter med mer än hälften. Behöver du inspiration? Kolla in 8 klimatvänliga recept från olika kockar. Byt ut traditionella klassiker såsom julskinka, korv och köttbullar på julbordet mot växtbaserade alternativ. Här har vi samlat några enkla tips på hur du lyckas med ett grönt julbord – som är både hälsosammare och bättre för klimatet. 

Läs mer: Har du funderat på att äta mer vegetariskt men haft svårt att komma igång? Här är 5 tips för dig som är nyfiken på vego

Tips 3 – Byt till förnybara och hållbara alternativ

  • Se över ditt elavtal och byt till förnybar el.
  • Installera solpaneler eller andra energieffektiva värmesystem om du t.ex. bor i hus.
  • Ta reda på hur hållbar din bank är med hjälp av Fair Finance hållbarhetsguide – och om de inte lever upp till sina löften, byt till ett mer hållbart alternativ. De har även en funktion längre ner på sidan där du kan uppmana din bank att ändra sig!

Tips 4 – Spara energi (och pengar)!

  • Skaffa en strömbrytare, dra ur sladden eller stäng av apparater som inte används. Stänger du av din tv med fjärrkontrollen fortsätter den att dra ström i standby-läge. Enligt Energimyndigheten kan 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under en livstid vara standby-el.
  • Gör smarta energisnåla köp. Innan du köper nya maskiner till hemmet undersök hur energikrävande de är. Billigare varor kan bli dyra i drift på elektricitet.
  • Om du bor i hus; isolera och se över värmeläckage genom till exempel fönster.

Tips 5 – Konsumera mindre och smartare

  • Genom att efterfråga varor som är hållbara och närproducerade så påverkar du handeln.
  • Istället för att köpa nytt; byt kläder, accessoarer och andra saker med vänner och bekanta. Köp second hand och försök att laga saker som har gått sönder. Visste du att vi har en momslättnad på reparationsservice i Sverige? Det betyder att det är mer hållbart både för planeten och din plånbok att reparera istället för att köpa nytt.

Många organisationer erbjuder olika alternativ där du som privatperson kan engagera dig i arbetet för att skydda vår natur. Som global organisation arbetar Greenpeace med kampanjer världen över, genom att skriva under någon av våra namninsamlingar, engagera dig som volontär eller skänka en gåva – är du med och ser till så att vi kan göra skillnad för vår planet.

Läs mer: Digital aktivism – 4 saker du kan göra för klimatet och miljön hemifrån.