Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Protest vid LEGO:s huvudkontor – Greenpeace överlämnar 500 000 underskrifter

Pressmeddelande - 17 juli, 2014
I en aktion utanför LEGO:s huvudkontor visar en grupp aktivister från Greenpeace med hjälp av enorma legoklossar hur motståndet växer – över 500 000 personer protesterar mot leksakstillverkarens samarbete med Shell. Förhoppningen är att kunna lämna över underskrifterna till LEGO:s ledning, som hittills valt att stoppa huvudet i sanden.

Protester vid LEGO:s huvudkontor i Danmark

Över 500 000 personer har på drygt två veckor skrivit under Greenpeace-kampanjen www.LEGOblockShell.org som uppmanar LEGO att avbryta samarbetet med Shell, då oljebolaget fortsätter med sin destruktiva oljeutvinning i Arktis.  Reaktionerna från LEGO via vd:n Jørgen Vig Knudstorp har hittills varit sparsamma. Leksakstillverkaren har dessutom avstått från dialog med Greenpeace efter att kampanjen drog i gång.

För att försäkra sig om att den massiva kritiken mot Shell-samarbetet når fram har Greenpeace parkerat sig utanför LEGO:s huvudkontor i danska Billund. Tio aktivister anlände på torsdagsmorgonen  07.30 för att inleda en protestaktion utanför ingången, och hoppas på så sätt nå igenom den kompakta mur av tystnad som LEGO visar upp.

De har placerat en gul container vid ingången, omvandlad till en gigantisk legokloss. Där håller aktivisterna upp en manuell räknare, där siffrorna återges med hjälp av stora LEGO-klossar. Med hjälp av de nummermärkta klossarna visar aktivisterna upp det stigande antalet kampanjunderskrifter, som aktivisterna hoppas kunna få överlämna under dagen till Jørgen Vig Knudstorp.

-Vi ber LEGO:s vd Jørgen Vig Knudstorp att emot dessa underskrifter. Han är ansvarig för såväl den proaktiva gröna policy som företaget har gällande sina koldioxidutsläpp, som reklamsamarbetet med Shell. Vi ber honom lyssna till de 500 000 röster som uppmanar honom att ta ställning mot oljeutvinningen i Arktis, och vara så ansvarstagande som folk förväntar sig att LEGO ska vara, säger Birgitte Lesanner, kampajnchef för Greenpeace i Danmark, på plats i Billerud.

Greenpeace har i rapporten ”LEGO i dåligt sällskap” visat på hur reklamsamarbetet styrker Shells varumärke. Under 2012-2013 genomförde LEGO, Ferrari och Shell en global reklamkampanj som beskrivs vara en av de största i LEGO:s historia. Den ledde till 16 miljoner sålda LEGO-bilar, och bidrog till att Shells kundlojalitet ökade med 52 procent, vilket uppskattas ha ett PR-värde motsvarande 825 miljoner kronor.

Foto- och videomaterial från aktionen kommer att läggas upp här.

För mer information kontakta:
Birgitte Lesanner, kampanjchef, Greenpeace Danmark– på plats i Billund. Mobil: +45-2395 1214
Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace Sverige, 072-226 07 84Lisa Ringström, kommunikationsansvarig, 070-2014486