Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

"Vattenfall säljer brunkol till tjeckiska riskkapitalister"

Pressmeddelande - 18 april, 2016
Dagens besked från Vattenfall att bolaget tecknat avtal med tjeckiska bolaget EPH om en försäljning av den tyska brunkolsverksamheten är en katastrof för såväl det europeiska klimatarbetet som för Sveriges anseende som ett föregångsland när det gäller att leva upp till vad världen kom överens om vid klimatmötet i Paris.

– Om regeringen låter Vattenfall sälja till en klimatskurk som tjeckiska EPH visar det att en av världens mest miljörespekterade regeringar sviker när det gäller som mest. Det är helt fel signal att skicka till världen och riskerar att skada både det globala klimatarbetet och Sveriges anseende, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

– EPH är inte vilket bolag som helst. Det är tjeckiska riskkapitaliser som vill se en kolrenässans i Europa och har många skelett i garderoben. Vill regeringen verkligen sätta en av Europas största kolreserver i händerna på ett sådant bolag? säger Annika Jacobson.

Ägaren till EPH återfinns bland annat i Panama-dokumenten och bolaget har fällts av EU för försvårande av en korruptionsutredning mot bolaget. Dessutom pågår just nu en annan utredning i Tyskland mot en av bolagets högsta chefer som har suttit häktad misstänkt för skattefusk och korruption.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Emma Hernborg, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 070 362 36 13

Taggar