Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Barn utsätts för farliga kemikalier innan de föds

Pressmeddelande - 7 september, 2005
Ofödda barn utsätts redan i livmodern för potentiellt farliga människogjorda kemikalier. Det visar rapporten ”A present for life”, som i dag lanseras av Greenpeace och WWF. Rapporten bygger på analyser av blodprov från mödrar och navelsträngen och avslöjar en rad kända och potentiellt farliga ämnen. Ämnen som finns i vardagsprodukter och som är kända för att påverka djurs fysiska och mentala utveckling.

Redan i fosterstadiet utsätts vi för farliga miljögifter.

- Det är fullständigt vanvettigt att barn utsätts för en cocktail av skadliga kemikalier från vardagsprodukter redan innan de föds. Europeiska regeringar måste agera och kräva att industrierna ersätter de här farliga kemikalierna med säkrare alternativ, säger Henrik Pedersen, miljöbiolog på Greenpeace.

De kemiska produkterna från undersökningen finns i mängder av produkter, från konservburkar och elektriska produkter till ogräsmedel, deodoranter och tandkrämer. Produkterna innehåller artificiell mysk som används i parfymer, och polyfluorerade kemikalier, som används i regnrockar och teflonpannor. Även bromerade flamskyddsmedel, som misstänks orsaka inlärnings och beteendeproblem hos djur fanns i undersökningen. Dessutom fanns en rad ämnen som kan vara hormonförstörande och som i forskarnas analys hänger samman med cancer och den minskande spermakvaliteten hos män.

Forskarna vet idag mycket lite om vilken betydelse det har för barnet när det utsätts för små koncentrationer av de här kemikalierna.
- Vi utsätts dagligen för ett experiment vars långsiktiga effekter vi inte har en aning om. Så länge de här kemikalierna misstänks vara farliga ska de inte hamna hos ofödda barn. Vi har inte råd att spela så högt med miljö eller människor medan vi väntar på den slutliga dokumentationen för att få bort de farligaste gifterna, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare på WWF.

EU behandlar just nu den nya europeiska kemikalielagstiftning REACH. När den träder i kraft kan den beskydda människor och miljö mot skadliga kemikalier. Samtidigt kan den göra producenterna ansvariga för kemikaliernas påverkan. Greenpeace och WWF kräver att lagstiftarna håller allmänhetens hälsointresse och miljön främst. Detta genom att försäkra sig om att de värsta kemikalierna identifieras och fasas ut, och genom att göra det obligatoriskt att ersätta farliga kemikalier med säkrare alternativ, den så kallade substitutionsprincipen.

Ämnen
Taggar