De federale regering moet beslissen over steun met ons belastinggeld aan luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines. Daarom riepen wij vorige week op om een e-mail te sturen aan onze beleidsmakers. Die oproep werd massaal beantwoord: al meer dan 12.000 e-mails werden verstuurd! Minister Alexander De Croo reageerde al met een erg teleurstellend antwoord. 

Ik teken
Luchtvaart: het slappe antwoord van de minister

Eind april stuurden wij al samen met andere organisaties onze aanbevelingen in dit dossier aan betrokken politici, waaronder ook de bevoegde minister Alexander De Croo, en parlementsleden. Sinds vorige week nodigen we burgers uit om een e-mail te sturen naar onze politici. Begin deze week schilderden actievoerders van Greenpeace onze boodschap ook op straat vlakbij de kabinetten van minister De Croo en premier Sophie Wilmès: “Climate & workers first” (Klimaat en werknemers eerst).

Sinds gisteren stuurt de bevoegde minister Alexander De Croo burgers die een e-mail verzonden een zeer teleurstellend antwoord. Enerzijds blijkt uit de reactie van de minister op duizenden e-mails dat onze stem invloed heeft. Dus, als je de e-mail nog niet hebt verstuurd, aarzel dan niet om mee de druk hoog te houden!

Anderzijds getuigt het antwoord van minister De Croo van een stuitend gebrek aan toekomstvisie. Hij slaagt er zelfs in het woord ‘klimaat’ niet één keer in zijn antwoord te vermelden. 

Antwoord van minister De Croo.

Daar kunnen we het natuurlijk niet bij laten: dat verdient een reactie! Dus hier wat inspiratie om op onze beurt terug een massale reactie te sturen op het teleurstellend antwoord van de minister – aarzel niet om hem nog te schrijven of van antwoord te dienen!

Geachte heer De Croo,

Bedankt voor het antwoord op mijn brief. 

Wat meteen opvalt is dat het woord ‘klimaat’ niet één keer in uw antwoord verschijnt. We zitten nochtans midden in een klimaatcrisis, die ook bij ons en in het bijzonder voor onze boeren al bijzonder tastbaar wordt. 

Belangrijke actoren zoals het Internationaal Energie Agentschap, de Europese Commissie, de Wereldbank en het Internationaal Muntfonds wezen al op het belang van een groene heropbouw na de corona-crisis. Een terugkeer naar business-as usual en ondoordachte steun aan vervuilende bedrijven zou volgens hen catastrofaal zijn voor de aanpak van de klimaatcrisis. 

Een groep internationale topeconomen voegden daar onlangs aan toe dat ‘groene’ investeringen ook economisch verstandig zijn, omdat ze meer banen creëren, een hoger kortetermijnrendement opleveren en leiden tot grotere kostenbesparingen op de lange termijn.

U wijst vooral op het economische belang van de luchthaven, en doet dat door blind de jobcijfers van de luchthaven over te nemen. Maar analyses door onder andere de Nationale Bank plaatsen al een hele tijd vragen bij die cijfers. Natuurlijk maak ik me ook zorgen over de impact op werkgelegenheid. Maar van onze overheid verwacht ik vooruitziendheid: hoe kan deze sector en bedrijven als Brussels Airlines een plaats behouden in de economie van de toekomst – een economie die de aanpak van de klimaatcrisis ondersteunt? Hoe kunnen we werknemers op korte termijn beschermen maar op middellange termijn deels ook heroriënteren naar duurzamere sectoren? Want door de luchtvaartsector nieuw leven in te blazen zonder rekening te houden met klimaat, biedt u werknemers net geen zekerheid.

De federale regering staat voor een levensbelangrijke toekomstkeuze in dit dossier. Ik reken erop dat u daarbij meer visie en lef vertoont dan het antwoord op mijn brief doet vermoeden. 

Met vriendelijke groeten,

Geen blanco cheque voor de luchtvaart Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube