Het staat vast: door de coronaviruspandemie zijn veel mensen het openbaar vervoer ontvlucht en trekken ze zich terug in hun eigen auto. Daardoor zou de luchtvervuiling in de Europese steden, vooral in de Belgische steden, weer kunnen toenemen.

Als mensen ook na de coronamaatregelen voorkeur blijven geven aan hun wagen, dan kan de uitstoot van het wegverkeer met bijna een kwart toenemen. Dat is wat een nieuwe analyse laat zien. In Brussel bijvoorbeeld zou de totale uitstoot van stikstofoxide (NOx) door het wegverkeer met 5% toenemen als men 10% vaker de auto gebruikt dan voor de pandemie. En die uitstoot zou zelfs tot 24% hoger liggen als mensen hun wagens 50% meer zouden gebruiken.
In Brussel, maar ook in Gent en Charleroi, ziet men midden oktober al meer verkeersopstoppingen dan voor de start van de lockdown in maart. Ook in Antwerpen en Luik gaat de trend in die richting. Iets wat zeer verontrustend is, vooral als we kijken naar de negatieve gevolgen voor de gezondheid in combinatie met de huidige coronapandemie.
Luchtvervuiling: een aanslag op onze gezondheid
De terugkeer van de auto verergert de luchtvervuiling. De strijd tegen de luchtvervuiling verbetert nochtans de levenskwaliteit in de Europese steden vanuit economisch standpunt, maar ook op vlak van gezondheid. De COVID-19 pandemie maakt dit nog maar eens duidelijk. Minder luchtvervuiling betekent een betere gezondheid en dus minder risico op het oplopen van bepaalde virussen. Verschillende recente studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de blootstelling aan luchtvervuiling en de dodelijkheid van COVID-19.
Naar meer duurzame mobiliteit

Het is daarom meer dan ooit noodzakelijk dat de overheid blijft vasthouden aan een reeks maatregelen die tijdens de pandemie zijn genomen, zoals de aanleg van meer ruimte voor voetgangers en veilige fietspaden. Het is ook tijd om de uitrol van lage-emissiezones te versterken in plaats van ze af te bouwen, om zo te komen tot echt gezonde lucht om te ademen. Hiervoor is de invoering van zero-emissiezones nodig, en dat ten laatste in 2030.

Ik steun Greenpeace
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
YouTube |
![]() |