Klimavenlig mad

Hvis du vil spise mere klimavenlig mad, skal du især spise mindre kød og mælkeprodukter, og flere grøntsager, frugt, bælgfruger, nødder, frø og kerner. Det gør også en vigtig forskel at stoppe madspild.

vegansk og klimavenlig mad
demonstration for klimavenlig mad

Hvordan løser vi klimaproblemet med mad?

Engang hed det sig, at du bliver, hvad du spiser. Spiser du klimavenlig mad, bliver du faktisk lidt af en klimahelt. Det er nemlig ikke ligegyldigt for vores klode, hvad vi bliver mætte af.

I gennemsnit kommer 20 procent af en danskers klimaaftryk fra det, vi spiser og drikker, og vores forbrug af kød og mælk ligger i den absolutte top både i Europa og i verden. Den gennemsnitlige dansker indtager mere end dobbelt så mange fødevarer, der stammer fra dyr, som gennemsnittet for verden. Det belaster klodens klima og natur.

Produktionen af landbrugsdyr står for næsten en femtedel af klimagasudledningerne globalt og optager 83 procent af klodens landbrugsjord. Produktionen af landbrugsdyr fylder faktisk så meget, at det svarer til hele Nord- og Sydamerika tilsammen!

Men selvom landbrugsdyrene fylder utrolig meget, så forsyner de kun den globale befolkning med 18 procent af kalorierne og 37 procent af proteinerne i den mad, vi spiser.

Hvis hele verdens befolkning spiser bæredygtig og klimavenlig mad, den såkaldte Planetary Health Diet, som er udviklet af 37 førende internationale forskere inden for bæredygtighed, fødevarer og sundhed, og vi samtidig halverer madspild globalt, kan vi frigøre 60 procent af landbrugsarealerne globalt.

Det vil skabe plads til genrejsning af skov og natur. Det vil ikke alene gøre en enorm forskel for klimaet, men også klodens hårdt pressede biodiversitet.

Greenpeace arbejder for mere klimavenlig mad

Den gennemsnitlige dansker spiser i dag tre gange mere kød end, hvad anbefalingen lyder på i de officielle danske kostråd, som er udviklet med inspiration fra Planetary Health Diet.

Det kræver en stor og gennemgribende omstilling af vores madvaner og madkultur, for at danskerne kommer til at spise klimavenlig mad. Samtidig er den danske produktion af mad meget langt fra at være bæredygtig.

Landbruget står for 34 procent af Danmarks klimaudledninger, og mens særligt energisektoren har omstillet sig og nedbragt sine udledninger, har landbruget stået stille på klimafronten de sidste 10 år. Det skyldes Danmarks enorme produktion af særligt malkekøer og svin. Produktionen af landbrugsdyr står for 31 procent af Danmarks klimaudledninger.

I Greenpeace arbejder vi for, at vi i Danmark både skal producere og spise mere klimavenlig mad. I 2020 udgav vi sammen med fem andre grønne organisationer rapporten Fra foder til føde med anbefalinger til politikere og embedsfolk. Flere af anbefalingerne er siden blevet til virkelighed. Bl.a. har Danmark fået nye kostråd til klimavenlig mad, og der er ved at blive lavet en handlingsplan for plantebaserede fødevarer og en plantefond.

Greenwashing, hvor virksomheder med reklamer får klimaskadelige produkter til at se klimavenlige ud, er et andet emne, Greenpeace har stort fokus på. Vores klage til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns såkaldte “klimakontrollerede gris” har været med til at sætte greenwashing på dagsordenen politisk og blandt virksomheder – som en trussel mod den grønne omstilling til mere klimavenligt forbrug.

Hvert år i januar arrangerer vi i samarbejde med andre grønne organisationer KlimaUdfordringen, hvor deltagerne gennem 22 dage får hjælp og inspiration til at spise grønt og klimavenlig mad.

banner med mindre kød

Film af Mikkel Boe Følsgaard gør op med, at “rigtige mænd” spiser kød

Et kødelskende mandefællesskab, der kalder sig Herrelogen, holder deres rituelle aften med bøffer og pølser på menuen. Mændene ler højt, da en af dem springer ud som vegetar, men latterbrølene afløses af panik, da de hører om konsekvenserne for sundheden og klimaet af et for højt kødforbrug. 

Om det giver en happy ending kan du se i den satiriske kortfim Herrelogen, som skuespiller Mikkel Boe Følsgaard (Borgen, Kastanjemanden, Arvingerne mm.) har instrueret og produceret i samarbejde med Greenpeace. Skuespillerne Carsten Bjørnlund, Simon Bennebjerg, Ari Alexander og Zaki Youssef medvirker også.

Lær mere om dette emne

Udforsk andre emner