Takket være støtten fra alle vores donorer kunne vi igen i 2021 sikre en masse sejre for vores elskede natur. Vi er ekstremt taknemmelige for jeres engagement, gavmildhed og tillid.

Nedenfor har vi samlet nogle af 2021s højdepunkter og sejre, der giver os håb og lyst til at arbejde endnu hårdere for grønne forandringer i 2022.

Humpback Whale Documentation (Kingdom of Tonga: 2003-2006). © Scott Portelli / Greenpeace
© Scott Portelli / Greenpeace

Stor sejr for livet på havbunden

New Zealands højesteret har stoppet planerne om et kæmpe offshore-mineprojekt. Hvis minen var blevet godkendt, ville det have åbnet døren for endnu mere destruktiv minedrift på havbunden andre steder i verden. I næsten et årti nu har Greenpeace og andre organisationer arbejdet sammen for at beskytte havet fra denne nye trussel. Det her viser igen, at vi kan vinde, når vi sammen siger fra.

© Christian Kaiser / Greenpeace

Godt nyt for regnskoven i Congo

Tidligere på efteråret gennemførte Greenpeace i Afrika nogle undersøgelser af ulovlig skovhugst, der omfatter millioner af hektar tropisk skov. Som et resultat af undersøgelsen meddelte Congos præsident, at alle tilladelser til skovhugst vil blive suspenderet og revurderede. En kæmpe gevinst for Congo-regnskoven og dens enestående dyreliv.

Toucan - Toco (Ramphastos toco) in Pantanal, Brazil. © Leandro Cagiano / Greenpeace
.
© Leandro Cagiano / Greenpeace

En håndsrækning til Amazonas fra Danmark

Et åbent brev fra 31 danske politikere fra fem partier har været medvirkende til at bremse skovrydnings-love i Brasilien. Uafhængige forskere har anslået, at skovrydningen ville øges med et område svarende til det dobbelte af Sjællands areal frem mod 2027 alene som konsekvens af det ene af lovforslagene. Internationale protester fra politikere, virksomheder og investorer virker og har ført til, at nogle af præsident Bolsonaros forsøg på at få vedtaget love, der vil øge skovrydningen, flere gange er blevet udsat.

© Emeric Fohlen / L'Affaire du Siècle

Frankrig skal reducere CO2-udledningen

Den franske domstol har afgjort, at Frankrigs regering skal opfylde sit løfte om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40% inden 2030 målt i forhold til 1990-niveauet. Hvis regeringen ikke gør mere for at nå sine klimamål inden udgangen af 2022, kan domstolen idømme bøder. Sagen blev ført for retten af Greenpeace og tre andre organisationer. Vi lægger fortsat pres mod verdens regeringer, så de holder deres løfter om at beskytte planeten!

Danish Crown stopper deres greenwashing

I oktober måtte Danish Crown indstille mærkningsordningen “klimakontrolleret gris”, som de havde brugt til at vildlede forbrugerne med. Supermarked efter supermarked meddelte, at de ikke ville forhandle svinekød med mærkningsordningen efter kritik fra Greenpeace og flere andre, hvor Greenpeace bl.a. anmeldte slagterigiganten til Forbrugerombudsmanden for deres vildledning. Senere besøgte vores aktivister danske supermarkeder, hvor de satte mere ærlige mærkater på Danish Crowns produkter.

Forest and Reindeer Documentation in Muonio. © Rasmus Törnqvist / Greenpeace
© Rasmus Törnqvist / Greenpeace

Sveaskog stopper med at finansiere skovindustriens greenwashing

Svenske statsejede Sveaskog har siden 2019 brugt 135 millioner svenske kroner på reklame og PR for skovhugst, hvilket er blevet kritiseret af flere miljøorganisationer. Efter at Dägens Nyheter udsendte en undersøgelse, samme uge som Greenpeace udskiftede en af kampagnens billboards med en mere ærlig version, er Sveaskog kommet på bedre tanker og vil stoppe med at pumpe penge i skov-lobbyisme rettet mod sine egne ejere – det svenske folk.

COP26 global day of Climate Action in Amsterdam. © Marten  van Dijl / Greenpeace
© Marten van Dijl / Greenpeace

Investeringer for 15 milliarder euro i sort energi droppes

Europas største pensionsfond, hollandske ABP, har endelig besluttet at droppe deres investeringer for 15 milliarder euro i sort energi. Det er en vigtig sejr, der lander efter næsten 10 års kampagner og aktivisme fra Greenpeace og andre organisationers side. Vi fortsætter kampen og sørger for, at de holder deres løfter.

Økologer viser vejen for dansk landbrug

De økologiske mejerier Thise, Naturmælk og Øllingegaard vil ikke sælge mælk med forbindelse til skovrydning, så nu har de sat mål om at blive sojafri i 2022. Dansk landbrug importerer enorme mængder soja for at kunne fodre de mange dyr i det industrielle landbrug. Desværre kommer sojaen ofte fra skove som Amazonas, der fældes, for at der kan plantes sojamarker.

Det vil din støtte bidrage til i 2022

Der er gået 50 år siden, Greenpeace første gang stævnede ud, men missionen forbliver den samme: at sikre og sejle mod en grøn og fredelig fremtid for alle.

I 2022 vil vi sejle til Antarktis for at samle videnskabelige beviser for at understøtte vores krav om at beskytte 30% af verdenshavene. Vi vil også fortsætte presset for en omstilling af det danske landbrug til en mere grøn og bæredygtig produktion og arbejde for et forbud mod fossile reklamer.

Tak, fordi du er med os på denne rejse!