Bilde fra en klimademonstrasjon i Bangkok © Tadchakorn  Kitchaiphon / Greenpeace

Billedet er fra en klimademonstration i Bangkok. © Tadchakorn Kitchaiphon / Greenpeace

Bliver du stresset hver gang du hører eller læser om klimaforandringer, klimakrisen eller naturkriser? Har du lyst til at gøre en forskel for klimaet og miljøet, men du ved ikke helt hvordan, eller hvad du skal foretage dig? Noget af det vigtigste, du kan gøre for at skabe forandring, er at være med til at lægge pres på politikere og virksomheder. Hvordan spørg du? Her er fire konkrete tips fra os hos Greenpeace Danmark.

Føler du dig magtesløs når du hører om FN’s sidste klimarapport og udtryk som “kode rød for menneskeligheden”?

Det er der ikke noget at sige til. Det går sløjt med den grønne omstilling, og politikerne handler ikke så hurtigt, som vores planet har brug for.

Derfor vil vi gerne dele nogle tips med dig om, hvordan du kan gøre en forskel. I Greenpeace fokuserer vi normalt ikke på det enkelte ansvar som vi borgere har, forbrugeransvaret når det kommer til at træffe miljø –  og klimavenlige valg, men vi fokuserer og arbejder primært med det politiske ansvar og producent ansvaret. For det er normalt verdens politikere og ledere, der har magten til at foretage ændringer, der virkelig gør en forskel, der kan mærkes, som for eksempel at regulere klimabelastende industrier og indføre miljø og klimavenlige tiltag og love. 

Men for at politikere og andre magthavere skal handle, er det vigtigt, at de mærker presset fra enkeltpersoner, borgere, som du og jeg.

Denne artikel fokuserer på den forandring, vi kan skabe, når vi står sammen om at lægge pres på verdens ledere. Læs også vores indlæg, hvor vi giver dig konkrete tips til, hvad du kan gøre i hverdagen for at leve mere klima- og miljøvenligt.

Her er fire tips til, hvad du kan gøre for klimaet og miljøet:

1. Deltag i den offentlige debat

Del meninger og holdninger om klima- og miljøtiltag på sociale medier og husk at tagge vores politikere. Du kan også skrive et læserbrev i den lokale avis for at påvirke politikere og en grøn omstilling.

2. Støt underskriftsindsamlingskampagner

En underskrift kan måske virke lille og ubetydelig, men vi har gang på gang erfaret, at underskriftsindsamlinger kan få politikere til at handle. For politikere interesserer sig naturligvis om folks meninger. Når vi konfrontere/møder en politiker, har vi større indflydelse, hvis vi har tusindvis af underskrifter med os.

I 2019 skrev over 10.000 mennesker i Danmark under på en fælles europæisk kampagne om en EU-skovlov, der kan forhindre produkter med forbindelse til skovrydning fra at havne i Danske og Europæiske supermarkeder. I alt skrev 1.000.000 mennesker under. Og den 17. november 2021 udsendte Europa-Kommissionen et nyt lovforslag, der skal stoppe EU’s medvirken til global skovrydning. 

Trods rekordstor deltagelse, lytter mange politikere desværre mere til virksomheder end til borgerne, og vægter profit højere end planeten. Sårbare økosystemer, som savanner og vådområder, er ikke inkluderet i lovforslaget. Millioner af dyr er derfor fortsat i fare for at dø eller blive fordrevet som konsekvens af landbrugsindustriens rovdrift.  Menneskerettighederne er heller ikke godt nok beskyttet i det nuværende lovforslag. Derfor kæmper vi fortsat og kræver en stærk skovlov, som lukker hullerne i den nuværende form.

3. Deltag i klimademonstrationer

Nu hvor myndighederne har lempet på Corona-restriktionerne, kan vi igen begynde at samles i gaderne. Deltag i en klimademonstration eller arranger din egen demonstration sammen med kollegaer, familie eller uddannelsessted.

4. Støt en miljøorganisation

Når nok mennesker kæmper for den samme sag, kan vi skabe store forandringer. Find en organisation, der arbejder med emner eller mærkesager, du holder af, og find ud af, hvordan du kan blive involveret. Se hvilke kampagner vi arbejder med lige nu. Husk du kan også:

Følg Greenpeace på Instagram og Facebook , eller hold øje med vores hjemmeside for tips om demonstrationer og begivenheder. Tips til andre du kan følge: Fridays for Future og Klimabevægelsen