Bhindi masala / okra
Bhindi masala / okra

Mehwish Shahid Dar arbejder for Greenpeace i Norge og har fået lov at dele sin mors opskrift på Bhindi Masala. Den er vegansk og plantebaseret og får smagsløgene til at danse bollywood. Det er en af Mehwish’ egne favoritter, fordi det er en enkel og sund ret, som familien kan samles om.

Du skal ud på jagt efter okra. Okra er en slags asiatisk mix af peberfrugt og agurk, der han en lidt bitter smag og gode egenskaber i en sauce. Du kan købe den i store supermarkeder, asiatiske købmænd eller i online. Så kan du også lige købe en dusk koriander ved samme lejlighed. Hvis du ikke har lavet en ret med okra før, så er det bare at komme i gang. Du kan servere retten med riis og naan brød.

Opskrift, der hjælper både klima og sundhed

Udover en dejlig smagsoplevelse, er dette dejlige middagsmåltid også med til at gøre noget godt for klimaet. Fordi opskriften er helt baseret på grøntsager, belaster den klimaet meget mindre end en kødret. Når vi spiser plantebaseret og klimavenlig mad, kan vi spare over halvdelen af den klimaudledning, der kommer fra vores mad.  

Det er også godt for dit helbred. For nylig viste et studie af enæggede tvillinger, hvor den ene fik sund mad efter madpyramiden og den anden fik sund mad men uden kød, at bare 8 uger på vegansk kost gav kroppen en stor fordel. Tvillingerne på den plantebaserede diæt fik sænket nedsat risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes og tabte sig også mere end den kødspisende tvilling.  

Du kan se, lige meget om du vil gøre noget godt for klimaet eller for din egen sundhed, er der mange grunde til at vælge en opskrift med plantebaseret, vegansk mad.

En enkel og sund familieopskrift, som er en af mine favoritter

INGREDIENSER:

4 portioner (ca. 1 time at forberede)

25-30 frisk okra
5 tsk olie til stegning
1 stort løg
2 tomater
3-4 grønne chilier
2-3 spsk frisk koriander

KRYDDERIER:

¾ tsk salt
1 tsk rød chilipulver
1 tsk gurkemeje
⅔ tsk spidskommen

FREMGANGSMÅDE:

Vask okraen grundigt, og lad dem dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Skær okraen i 3-4 cm lange stykker eller i den størrelse, som du ønsker. Det vigtigste er at størrelsen er ens, så de tilberedes ligeligt i bradepanden. Find en mellemstor gryde og tilsæt olie.

Skær løget i lange tynde strimler og steg det ved lav til middel varme, til de begynder at blive bløde og gennemsigtige – de skal ikke tage farve.

Tilsæt derefter hakkede tomater og en hel chili med et snit i midten. Lad det småsimre i 3-4 minutter.

Tilsæt okraen og steg i ca. 5 min. Tilsæt salt, chilipulver og gurkemeje, og steg i yderligere 4-5 minutter.

Slut af med  koriander og spidskommen, og lad det stege ved svag varme, indtil okraen er blød. Konsistensen du leder efter er tyk og med en skilt olie.

Tip: Server med ris eller brød. Jeg foretrækker et lækkert hjemmelavet naan brød til.