GRØNTSAGSFYLDTE AUBERGINER 

Denne ret smager fantastisk og har en masse fylde. Den veganske og plantebaserede opskrift er tyrkisk inspireret og smagen af Middelhavsregionen går man ikke glip af. Mynten og den tyrkiske peberfrugt sender dig lige ned til varmen, selv på en kold og våd dansk vinterdag. Opskriften har jeg udviklet sammen med min mor. Du kan servere retten med ris eller bulgur – og så kunne det også være nu, du skulle prøve en af de gode plantebaserede yoghurter, der er kommet på markedet. Find en af de neutrale vaganske – de står typisk lige i nærheden af ko-mælken – og giv den lidt salt, peber, og noget mynte, hvis du har noget tilbage. 

Opskrift, der hjælper både klima og sundhed

Fordi opskriften er helt baseret på grøntsager, belaster den klimaet meget mindre end en kødret. Når vi spiser plantebaseret og klimavenlig mad, kan vi spare over halvdelen af den klimaudledning, der kommer fra vores mad.  

Det er også godt for dit helbred. For nylig viste et studie af enæggede tvillinger, hvor den ene fik sund mad efter madpyramiden og den anden fik sund mad men uden kød, at bare 8 uger på vegansk kost gav kroppen en stor fordel. Tvillingerne på den plantebaserede diæt fik sænket nedsat risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes og tabte sig også mere end den kødspisende tvilling.  

Du kan se, lige meget om du vil gøre noget godt for klimaet eller for din egen sundhed, er der mange grunde til at vælge en opskrift med plantebaseret, vegansk mad. 

INGREDIENSER:

4 portioner (ca. 1 time at forberede)

2 auberginer (jeg foretrækker de små)
1 tomat til grøntsagsblandingen

INGREDIENSER TIL GRØNTSAGSBLANDINGEN:

1 gulerod
1 rød snack peberfrugt
1 aflang grøn tyrkisk peberfrugt (kan købes i grønthandlere)
1 halvt bundt persille
2 løg
1 spsk tørret mynte
2 tsk spidskommen
1 tsk paprikaflager
Salt
Peber
2 Kartofler (Valgfrit)

INGREDIENSER TIL TOMATSAUCE:

½ dåse flåede tomater (gerne Muttis) eller 4 friske modne tomater
2 spsk tomatpure
2 spsk rød peberfrugtpure (kan købes i grønthandlere)
Mynte
Paprika
Salt
Peber

Sådan gør du:

Skær auberginerne i to på langs, skær lidt bunden af og skær derefter ridser ned i kødet. Kom dem derefter i saltvand i ca. 20 min. I mellemtiden kan du forberede de øvrige grøntsager. Finthak løg, gulerod, snackpeber og tomater. Du kan sagtens bruge en foodprocessor, men sørg for at det ikke bliver helt blendet. Skræl kartofler, og skær dem i tynde skiver. 

Dup auberginer tørre, og steg dem i olivenolie (kan også grilles). De behøver ikke være helt gennemstegte, da de skal i ovnen senere. Steg også dine kartofler let. Og lad dem dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Nu kan du begynde at stege dine øvrige grøntsager. Helst i samme pande. Start med løg til de får lidt farve, tilsæt derefter gulerødder og slut af med snackpeber og tomat. Kom alle krydderier i grøntsagsblandingen og persille sammen og smag til efter behov. Jeg synes fx mynte og aubergine passer rigtig godt sammen og er generelt fan er paprika og spidskommen.

Grøntsagsblandingen skal ikke være for flydende, men kom gerne et glas vand i. 
Find en ovnfast bradepande og placér auberginerne. Fyld dem derefter med grøntsagsblandingen. Slut af med kartoffel og persille på toppen. Hvis du godt kan lide ekstra pynt, kan du også skære lidt tomat eller peberfrugt til at pynte af med. 

Nu er det tid til saucen. Genbrug panden, og steg tomaterne eller flåede dåsetomater, tomat – og peberfrugtpuré og tilsæt en smule vand. Krydder med salt, peber, rød paprika og mynte. Konsistensen skal ikke være for tyk. Hæld saucen i bunden af fadet. Bag auberginerne i oven i 200 grader varm ovn i ca. 20-30 min. Server med vegansk yoghurt.