Er forbud mot unødvendig engangsplast som bestikk og sugerør ser ut til å endelig komme på plass.
Er forbud mot unødvendig engangsplast som bestikk og sugerør ser ut til å endelig komme på plass.

I flere år har Greenpeace kjempet for et forbud mot unødvendig engangsplast. Nå ser forbudet ut til å endelig komme på plass.

Vi er ett steg nærmere seier i kampen mot unødvendig engangsplast. Forbudet, slik det er foreslått, kan redusere denne unødvendige og skadelige plasten med hele 1,9 milliarder enheter i året.

Miljødirektoratet foreslår nå at bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take away-matbeholdere og drikkebegre laget av ekspandert polystyren (isopor) laget av plast forbys fra juli 2021. Dette er i tråd med krav i EUs direktiv om plastprodukter.

Forbudet mot engangsplast på overtid

Aller helst burde forbudet ha trådt i kraft allerede, og flere kilder til unødvendig engangsplast burde vært inkludert. Det siste kan Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fortsatt ta ansvar for, og sørge for at forbudet blir bredere enn Miljødirektoratets anbefalinger.

Uansett er det på overtid at forbudet kommet. Det vil hindre mengder med plastartikler fra å forurense strender, hav, skjærgård og resten av naturen. Det vil også bidra til lavere oljeetterspørsel, da nesten 10 prosent av all olje brukes til å produsere plast.

LES MER: Plast i havet: Fakta og konsekvenser du burde kjenne til
LES MER: Plast i havet: 5 løsninger

Engasjer deg i kampen mot plast

Men kampen for havet stopper ikke med denne seieren. Vi må sørge for at plastprodusenter pålegges et ansvar for plastforurensningen som truer livet i havet.

Bli med og krev at store selskaper som Coca-Cola og Nestlé faser ut bruken av unødvendig engangsplast:

I tillegg til å stanse plastforurensningen av havet, haster det å verne mer av havet. Les mer om arbeidet vårt for å beskytte havet her.

Vil du støtte arbeidet vårt for å ta vare på havet, og beskytte det mot trusler som plastforurensning? Bli månedlig giver her

Plast: Stans plastforurensningen

Plast hører ikke hjemme i havet. Les mer om vår kampanje mot plastforurensning og stå sammen med oss i arbeidet vårt for en verden med mindre engangsplast.

Vær med