Tips: Minska skadlig plast i vardagen
Vi människor producerar mer och mer skräp. En stor del av detta skräpberg består av plast. De flesta plaster har två saker gemensamt: de tillverkas av olja och de bryts inte ner i naturen. I många fall används den dessutom helt och hållet i onödan. Tänk om vi helt enkelt struntade i att bära hem skräpet?

När en väl börjat lägga märke till all onödig plast omkring en, brukar det ge bra pepp att hitta bättre lösningar. Här är några enkla tips att börja med för den som vill göra sig själv och miljön en tjänst genom att inte handla hem onödig plast:
Visste du.. att det går åt omkring 2 kg oljeråvara för att få fram 1 kg plast?

4 tips för att minska plast när du handlar:
- Leta efter alternativa varor med mindre plast. Till exempel går det att hitta tandborstar gjorda i bambu, förpackade i kartong.
- Bär med dig en hopvikt tygkasse så du slipper onödiga plastpåsar. Plastpåsar har faktiskt redan förbjudits i flera länder.
- Köper du en latte på väg till jobbet eller skolan? Kolla om det är ok att du tar med egen mugg. Och skippa plastbesticken.
- Sluta att köpa flaskvatten i plastflaskor: kranvattnet har bra kvalitet och smak på de flesta håll i Sverige.
- Fast istället för flytande: använd fast tvål istället för flytande. Det finns även såpa i fast form som kan användas till allt möjligt.

3 tips för att minska plast i hemmet:
- Förvara överbliven mat i glasbehållare istället, packa med dig lunchen i låda av rostfritt stål.
- Gör dina egna rengörings- och skönhetsprodukter: det finns mängder av tips på nätet. Om du använder bra och ekologiska råvaror slipper du inte bara många av förpackningarna utan även en hel del onödiga kemikalier som vi verkligen inte borda ha på kroppen.
- Hur sorterar man chipspåsen? ”Skrynkeltricket” är ett enkelt sätt att avgöra om en förpackning är tillverkad av plast eller metall. Knöla helt enkelt ihop förpackningen, och om den vecklar ut sig igen så är det plast.
Det här var bara några enkla tips för att komma igång. Då man väl börjat lägga märke till all onödig plast brukar det vara lätt att upptäcka fler ”plastbovar” som smugit sig in i ens vardag.
Gillar du tipsen? Dela gärna med vänner och familj!
Psst! Vill du vara med och påverka problemet med den globala massproduktionen av plast, som förorenar vår planet? Skriv under vårt globala upprop nedan:

Nu har vi möjlighet att stoppa plastkrisen som förorenar våra hav och vår natur. Gör din röst hörd med oss – det är dags att #BreakFreeFromPlastic !
Engagera digLäs mer om plast och dess påverkan
-
Greenpeace krav inför FN:s havskonferens
FN:s havskonferens som inleds idag är det viktigaste politiska tillfället för haven sedan överenskommelsen om det globala havsavtalet 2023. Konferensen innebär en möjlighet att sätta upp höga mål för det…
-
Beslutsfattare oroade över plastens hälsorisker, ser minskad produktion som lösning
Bland de många riskerna kopplade till plastföroreningar uttrycker beslutsfattare som deltar i förhandlingarna om det globala plastavtalet störst oro för plastens hälsoeffekter och förespråkar åtgärder för att minska produktionen, enligt en ny undersökning.
-
8 tips för att minska ditt användande av onödig plast och skydda miljön
Det finns många saker du kan göra i din vardag för att minska ditt plast-avtryck och bidra till en bättre miljö. Här är 8 enkla tips att lägga på minnet.
-
7 smarta tips för dig som vill leva mer plastfritt i sommar
Varje dag har vi som privatpersoner möjlighet att göra en aktiv insats för att minimera vårt plastavtryck. Sommaren är här, en tid för mysiga utomhusaktiviteter som picknicks, badutflykter och sommarfester. Därför har vi samlat en rad tips för dig som vill leva mer plastfritt i sommar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något…
-
En historisk chans att stoppa plastkrisen
Det globala havsavtalet är en möjlighet vi inte har råd att missa. Förhandlingarna startade 2022 och nu har vi fram till 2024 på oss för att säkerställa att det är så starkt och ambitiöst som möjligt.