Ge en gåva
Det är privatpersoner som du som möjliggör vårt arbete för en grönare planet. Vi tar inte emot bidrag från varken stater eller företag, vilket ger oss en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen.
Klimatet ska sätta ramen för politiken
Politiska prioriteringar och beslut som fattas inom de närmsta åren kommer att avgöra framtiden på ett sätt som inte liknar något annat i historien. Om dagens beslutsfattare väljer ett passivt förhållningssätt inför det rådande planetära nödläge som forskare larmar om, blir konsekvenserna katastrofala för hela samhället.
Det vi ser hända nu är en utveckling åt helt fel håll, där vi går från ett otillräckligt till ett i princip obefintligt klimatarbete. I ett akut läge driver regeringen en politik som punkterar Sveriges ambitioner och internationella rykte inom klimat- och miljöområdet.
För att nå klimatmålen krävs enligt FN:s klimatpanel, IPCC, snabba och långtgående förändringar i alla delar av samhället i en skala som saknar historiskt motstycke.
Miljödepartementet lever vidare
När regeringen beslutade sig för att lägga ner miljödepartementet tog modiga aktivister saken i egna händer och såg till att departementet både symboliskt och i praktiken fick en chans att leva vidare. Sedan dess har departementets skylt färdats långa sträckor genom Sverige för att belysa några av våra viktigaste klimat- och miljöfrågor. Otaliga klimatkämpar har axlat rollen som miljöminister i exil och med skyltens symbolvärde skapat diskussioner kring den nuvarande regeringens klimat- och miljöpolitik och gett förslag på hur den borde förändras. På några av landets största scener har skylten uppträtt tillsammans med våra mest älskade artister och under Almedalen var den en viktig bundsförvant i kontakten med politiker och näringsliv.
Det har blivit tydligt att ett miljödepartement inte är något som Ulf och hans gäng bara kan lägga ner. Miljödepartementet lever tillsammans med folket och med ditt stöd kan vi kräva en ambitiös och omfattande klimatpolitik som sätter ramen för övriga politikområden.
En ambitiös och omfattande miljöpolitik innebär:
- Mindre utsläpp
Den svenska klimatpolitiken måste sätta absoluta minskningsmål för alla utsläpp vi bidrar till. Det betyder mer ambitiös politik än “nettonoll 2045”, mycket snabbare avveckling av det fossila men även rejält minskade utsläpp av biogent ursprung och utsläpp genererade av vår konsumtion och våra internationella transporter. Regeringen måste även återskapa och restaurera långt mer våtmarker och andra ekosystem som binder och lagrar stora mängder kol. De farliga halterna av växthusgaser i atmosfären kan bara minskas med en kombination av radikalt minskade utsläpp och höga upptag av kol i tex skog och hav. Denna mandatperiod är avgörande för att få fart på utsläppsminskningarna i såväl Sverige som i resten av världen. Både de fossila och de biogena utsläppen behöver minska rejält och Sverige måste värna alla kolsänkor och kollager vi har, och även se till att dessa blir fler.
- Riktig skog
Regeringen måste säkra ett skydd av minst 30 procent av våra skogar, förbjuda kalhyggen och införa incitament som kan säkerställa att resten brukas hållbart med naturnära metoder. De sista riktiga skogarna i Sverige och Sápmi kämpar idag för sin överlevnad, omringade av oändliga trädplantage och kalhyggen. De förstörs av stora skogsbolag med politikens goda minne. Levande skogar är avgörande för ett klimat i balans och en rik biologisk mångfald. De är en förutsättning för vår trygghet och vår välfärd – och avgörande för att vi ska kunna hantera klimatförändringarna. Om vi fortsätter exploatera och förstöra ekosystemen äventyrar vi vår framtid.
- Förnybar energi
Energisystemet måste ställas om till 100 procent hållbar, förnybar och utsläppsfri energi. Statliga styrmedel måste gå till en hållbar förnybar energiomställning och inriktas på att hjälpa människor, företag och hela samhället att minska sin energianvändning. Den bästa kilowattimmen är den som inte används. Det innebär reduktion och effektivisering först. Vi måste helt enkelt hushålla med resurserna. Att planera för ny kärnkraft löser inte de klimat- och energikriser vi står inför idag. Tvärtom så kastar det in Sverige i åratal av osäkerhet kring vårt energisystem. En omställning till hållbar förnybar energi är helt avgörande för att hantera klimatkrisen och säkra ett långsiktigt stabilt energisystem.
- Rättvis omställning
Miljö- och klimatarbetet måste såväl nationellt som globalt inkludera social rättvisa för att bli framgångsrikt och bekämpa de strukturer som exploaterar människor, natur, ökar klyftorna och skapar konflikter. Regeringen måste utarbeta en plan för hur klimatomställningen ska accelerera och hur detta ska ske på ett tryggt, rättvist och demokratiskt sätt.