Världens ledande klimatforskare sammanfattar nu klimatkrisens tillstånd och hur vi bäst hanterar den. IPCC:s sjätte utvärderingsrapport är en sista varning, och vi bör lyssna. För det handlar om oss.

Det är tydligt att riskerna från klimatförändringar nu dyker upp snabbare och blir värre tidigare än väntat. Och att de som har gjort minst för att orsaka krisen är de som drabbas hårdast.

Gustaf Skarsgård sammanfattar riskerna i videon nedan:


Redan vid 1,5 °C uppvärmning kommer de flesta korallrev att försvinna, ekosystem kommer att gå förlorade och fler människor kommer att drabbas. Vid 2 °C kommer allt att bli mycket värre: fler skogsbränder, långvarigare torka, större översvämningar och hårdare stormar. Och vi är nu på väg mot 2,7 °C eller till och med över 3 grader.
Men det behöver inte bli så här. Vi kan fortfarande ändra på det.

Forskarna bekräftar att de lösningar vi behöver, för att halvera de globala utsläppen till 2030, redan finns.

Se allt om lösningarna i videon nedan:

Sol- och vindenergi kan ge de största utsläppsminskningarna, tillsammans med skydd och återställande av natur och ekosystem. Som skogar, sjögräsängar och våtmarker som lagrar kol från atmosfären om vi låter dem frodas.

Tillsammans med ett hållbart jordbruk, en mer växtbaserad kost och energieffektiviseringar har vi de lösningar som krävs för att vända utvecklingen.

Vi har allt vi behöver för att ersätta fossila bränslen, om regeringar bara säger stopp.

Men inget av detta kommer att hända av sig själv. För mycket pengar går fortfarande till fossilindustrin, där enbart befintliga kraftverk för fossila bränslen tar oss bortom 1,5 C global uppvärmning. Om du lägger till planerade fossila kraftverk (ja det byggs fortfarande fler!) kommer vi väldigt nära 2,0 C.

Det är därför Greenpeace fortsätter att kämpa emot fossilindustrin, och för systemförändring.
Det är därför vi fortsätter kämpa för att skydda 30 procent av världens natur och ekosystem, skogar och hav.

Klimatrapporten från IPCC kommer att vara en sista varning från forskarna om att vi måste agera nu, eller möta katastrofala konsekvenser i framtiden.

Så prata om det du precis läst. Prata om klimatet. Och dela videorna med dina vänner. Tillsammans blir vi starka.

Övervsvämningar i Slovenien. Augusti 2023.
Klimatkrisen – kräv att politikerna agerar!

Kräv att världens ledare agerar mot klimatkrisen. Forskningen är tydlig – vi måste sluta investera i det som förstör vår planet. Gör din röst hörd och kräv en politik för framtiden!

Engagera dig