Klimatförändringarna är ett globalt problem och dess lösningar förutsätter gemensamma såväl nationella som internationella åtgärder. Samtidigt som det största ansvaret för utsläppen ligger hos politiker och näringsliv finns det mycket vi kan göra i vår vardag för att minska våra fotavtryck. Låt oss bidra till att tackla klimatkrisen och bevara jorden för nästa generation. På köpet kommer du spara energi, kanske även lite pengar och sannolikt få en hälsosammare livsstil.

Alla har vi olika förutsättningar men vi kan alla göra något. Följ dessa fem enkla, praktiska tips – och kom ihåg att alla små steg tillsammans gör stor skillnad!

Tips 1: Res miljövänligt

 • Ta cykeln eller gå, om möjligt. Du kommer spara energi, pengar, förbättra din hälsa och göra klimatet en tjänst.
 • Använd kollektivtrafik och åk tåg istället för bil eller flyg. Låt resan bli en del av målet. Måste du absolut åka bil, så kör elbil och/eller gå med i en bilpool.
 • Ett konkret exempel: Att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg går lika snabbt som att flyga! Den stora skillnaden? Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget.

Tips 2: Ät mer grönt och minska svinnet

 • Planera dina inköp så att du inte behöver slänga mat. I Sverige slänger vi i snitt en tredjedel av all mat vi köper. Klart dåligt för både klimatet och plånboken.
 • Byt ut traditionella klassiker såsom julskinka, korv och köttbullar på julbordet mot växtbaserade alternativ. Det är både hälsosammare och bättre för klimatet. I Sverige måste vi halvera vår köttkonsumtion till 2030 för att vi ska nå klimatmålen. Välj färska grönsaker efter säsong och byt ut biffen till bönor, kikärtor eller till exempel linser. Genom att gå över till en växtbaserad kost kan du minska klimatpåverkan från det du äter med mer än hälften.

Tips 3: Byt till förnybart

 • Se över ditt elavtal och byt till förnybar el.
 • Installera solpaneler eller andra energieffektiva värmesystem om du t.ex. bor i hus.

Tips 4: Spara energi (och pengar)!

 • Skaffa en strömbrytare, dra ur sladden eller stäng av apparater som inte används. Stänger du av din tv med fjärrkontrollen fortsätter den att dra ström i standby-läge. Enligt Energimyndigheten kan 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under en livstid vara standby-el.
 • Gör smarta energisnåla köp. Innan du köper nya maskiner till hemmet undersök hur energikrävande de är. Billigare varor kan bli dyra i drift på elektricitet.
 • Om du bor i hus; isolera och se över värmeläckage genom till exempel fönster.

Tips 5: Konsumera mindre och smartare.

 • Genom att efterfråga varor som är hållbara och närproducerade så påverkar du handeln.
 • Istället för att köpa nytt; byt kläder, accessoarer och andra saker med vänner och bekanta. Köp second hand och försök att laga saker som har gått sönder. Visste du att vi har en momslättnad på reparationsservice i Sverige? Det betyder att det är mer hållbart både för planeten och din plånbok att reparera istället för att köpa nytt.

Ge bort en julklapp som gör skillnad. Sju av tio svenskar har någon gång fått julklappar de aldrig använt eller vill ha. Istället för att vara en del av köphetsen i år kan du ge en julklapp till jorden och framtida generationer på:  julklapp.greenpeace.org