Idag publicerar Greenpeace en ny rapport som visar att skadliga kemikalier påträffats i ett stort antal produkter från ledande friluftsmärken. Stickprov bestående av 40 artiklar från 11 varumärken har testats för fluorkarboner, PFAS, en grupp som tillförs för att göra produkter vatten- och smutsavvisande. I en av de testade produkterna som köptes i Norge, en känga från Haglöfs, återfanns betydligt högre halter av fluorkarbonen PFOA än vad som är tillåtet att sälja i butik.

– Det här är en tickande miljöbomb. Dessa kemikalier bryts inte ner i naturen, de blir kvar mycket länge i kretsloppet och kan skada vårt hormon- och immunsystem, reproduktionen, och bidra till cancer. Företagen måste skärpa sig. Sportlovsfirare ska inte behöva stå i butiken och undra om jackan de köper sprider de här ämnena till naturen, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

De 40 produkter som har testats har inhandlats i 19 olika länder och innefattar skor, byxor, jackor, ryggsäckar, rep, sovsäckar, tält och handskar. Bland varumärkena återfinns bland andra Haglöfs, North Face, Norrøna, Patagonia och Mammut. I 9 av 10 av de testade produkterna återfanns fluorkarboner, PFAS. En känga från Haglöfs som inhandlades i Oslo innehöll 18 ggr högre halt av fluorkarbonen PFOA än vad som är tillåtet att sälja i butik i Norge, vilket organisationen har anmält till norska miljödirektoratet.

– Friluftsbranschen har ett extra stort miljöansvar. De säljer sina produkter med budskap om fantastiska naturupplevelser. Då är det oärligt att samtidigt använda giftiga kemikalier istället för de bättre alternativ som finns på marknaden, säge Annika Jacobson.

Norge är hittills det enda land som satt ett gränsvärde för försäljning av produkter som innehåller fluorkarbonen PFOA. Sverige har ännu inte infört något förbud eller gränsvärden för halter av andra fluorkarboner än PFOS, men nya regler är på väg inom EU. Över 200 forskare från hela världen skrev sommaren 2015 under ett upprop för en utfasning av samtliga fluorkarboner.

Rapporten “Leaving Traces: The hidden hazardous chemicals in outdoor gear” presenterades i dag på den stora friluftsmässan i München.

För mer information kontakta:

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90

Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljögiftsfrågor Greenpeace,  0736 70 85 30

Ylva Bergman, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 072 706 13 06