En av Sveriges stora hit-makare och mest populära live-akter – Kapten Röd – engagerar sig nu i kampen för ett fossilreklamförbud inom EU.

– Det går inte gå att slå upp ögonen på morgonen utan att bli exponerad för reklam. I en sån värld är det lätt att glömma det är vi vanliga människor, inte företagen, som i slutändan bestämmer var gränserna ska gå för vad som ska säljas i våra mobiler och busshållplatser. Jag vill se politiker som steppar upp och säger nej till den reklam som skadar planeten absolut mest – fossilreklamen, säger Björn Nilson, känd under artistnamnet Kapten Röd.

Med utmärkelser som Guldmicken, “Årets artist” i P3 Guld och låtar som både nått svensktoppen och mångmiljonstreams på Spotify i bagaget har kaptenen från Göteborg letat sig in i hjärtan över hela landet. Björns första insats i kampanjen för ett fossilreklamförbud är att låna ut sin röst till en saga om en isbjörn som vill rädda Arktis från att smälta bort. Sagan är en sarkastisk betraktelse över hur de annonsörer med mest koldioxidutsläpp på sitt samvete inte sällan är de med mest snö och is i sina lockande reklam-bilder.

– Med den onda sagan vill vi visa hur sjukt dagens reklamlandskap faktiskt är. Vi lever i en tid där artiklar om hur istäcken smälter allt snabbare och klimatmålen ter sig alltmer omöjliga att nå ligger bredvid reklam som lockar till billiga flygresor, säger Gustav Martner, talesperson för reklam- och marknadsrättsfrågor på Greenpeace.

– Vi blev oerhört glada när Kapten Röd hörde av sig till oss och frågade om han kunde hjälpa oss. Han inspirerar oss med såväl sina texter och med hur han t ex lyckades genomföra en stor turné där ingen biljett var dyrare än hundra kronor. Kaptenen vet att det går att skapa en rättvisare värld för de många människorna och han vågar ta ställning, fortsätter Gustav Martner.

Kampanjen för ett fossilreklamförbud arbetar både för ett förbud på EU-nivå, genom ett europeiskt medborgarinitiativ, och för att enskilda länder och städer ska gå före och ta bort fossilreklam från offentliga ytor. Engagemanget för idén växter snabbt och redan nu finns förbud mot fossilreklam i Amsterdam och Haag, och flera politiska förslag på fossilreklamförbud behandlas runt om i Europa, bland annat i Stockholm.  

Filmen Björnen Boel och fossilreklamen är illustrerad av konstnären Mikel Nilsson och musiken är gjord av Simon “Hofmästarn” Hansson – känd för både sina egna album och för samarbeten med artister som Roffe Ruff och Stefan Missios. I filmen syns även aktivister från Greenpeace som tidigare i år gjorde ett wallraff-event för flygbolaget SAS, med flygbolagets egna reklamtavlor. Som en del av den aktionen släppte sajten shareyourdreams.se .

Kontakt:
Gustav Martner, talesperson reklam- och marknadsrätt Greenpeace, 076-834 60 50
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, Greenpeace 070-271 64 37

Bakgrund:
Greenpeace rapport om hur ett fossilreklamförbud bör utformas, hur det liknar existerande lagstiftning för andra skadliga produkter och hur lagstiftningen tydligt skiljer på marknadsföring och yttrandefrihet.

Om medborgarinitiativet:
Ett europeiskt medborgarinitiativ (ECI) är en namninsamling som är officiellt erkänd av EU-kommissionen. Om ett europeiskt medborgarinitiativ når en miljon verifierade underskrifter inom den tillåtna tidsramen är EU-kommissionen legalt bunden att ta hänsyn till denna och överväga att göra initiativets krav till EU-lag. Initiativet lanserades gemensamt av över 20 europeiska organisationer den 4:e oktober

Det föreslagna förbudet skulle göra det omöjligt för företag som säljer fossila bränslen, fordon eller transporttjänster som drivs med fossila bränslen, exempelvis flygresor, från att göra reklam eller ingå sponsoravtal inom EU.

Greenpeace går samman med över 20 andra europeiska organisationer för att få till ett fossilreklamförbud
Fossilreklam, nej tack!

Använd din rätt att tillsammans med 1 miljon andra EU-medborgare skriva på detta European Citizen Initiative för att stoppa reklam för onödiga flygresor, törstiga bensinbilar och greenwashande oljebolag. Agera nu! Stoppa fossilreklamen!

Engagera dig