Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Aktion ved LEGOs hovedkontor for at aflevere underskrifter fra en halv million

Nyhed - 17. juli, 2014
Over 500.000 mennesker har på lidt over to uger skrevet til LEGO med en opfordring til, at legetøjsgiganten dropper sit samarbejde med Shell, der udfører højst risikable olieboringer i Arktis.

Reaktionerne fra LEGO har været få. LEGOs adm. direktør, Jørgen Vig Knudstorp har blot i én kort kommentar afvist, at der skulle være problemer ved samarbejdet. Og LEGO har ikke ønsket at gå i dialog med Greenpeace efter kampagnens start.

Nu vil Greenpeace-aktivister sikre sig, at kritikken bliver hørt. 10 aktivister er netop gået i gang med en stort anlagt protestaktion ved LEGOs hovedkontor i Billund, hvor de med fredelige og kreative virkemidler vil nå gennem LEGOs mur af tavshed. Ved indgangen har de placeret en gul container omformet til en gigantisk LEGO-klods, hvor aktivister holder en analog tæller opdateret på antallet underskrifter. Inde i containeren er der 50 store LEGO-klodser med cifre, der skal symbolisere underskrifterne, som aktivisterne vil give til Jørgen Vig Knudstorp.

17. juli 2014

 

En halv million underskrifter
LEGOs varemærker er omdannet, så Shell-logoer – skrevet med den ikoniske LEGO-skrift – viser det tætte co promotion-samarbejde. Et stort skilt er skiftet ud, aktivister har klatret til tops i flagstængerne for at flagene ud med Shell-logoer, ligesom store LEGO-mænd glasfacaden har fået påklistret et par sure smileys.

”Vi er her for at aflevere den halve million underskrifter til adm. direktør Jørgen Vig Knudstorp. Der er højt fart på tælleren over protester fra hele verden og de mange bekymrede mennesker børLEGO lytte til. Som øverste leder har Jørgen Vig Knudstorp mulighed og ansvar for at vise, at LEGO også sætter miljøet højt i sit partnervalg. Arktiske olieboringer er helt forrykt ud fra hensynet til ikke at skubbe yderligere til klimaforandringerne og hensynet til den skrøbelige natur i Arktis. Jeg håber, at han lytter til de mange protester og dropper samarbejdet med Shell,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace i Danmark.

Shell køber folkelig opbakning
LEGO laver med den ene hånd erklærede mål om at mindske CO2-udledningen og bidrage til udfasningen af fossile brændsler til fordel for vedvarende energi, mens de sælger folkelig opbakning til Shell med den anden. De mål er i direkte konflikt med det omfattende reklamesamarbejde med Shell.

Greenpeace har i rapporten ”LEGO i dårligt selskab” dokumenteret, at reklamesamarbejdet styrker Shells olieaktiviteter. I 2012-13 blev der udført en global reklamekampagne af LEGO, Ferrari og Shell, der ifølge PR-bureauet Iris Worldwide var ”et af de største i LEGOs historie”. Der blev solgt 16 millioner af de Shell-brandede LEGO-biler, og kampagnen gav Shell et løft i kundeloyalitet på 52 procent. Herudover tilførte kampagnen en PR-værdi på intet mindre end 638 mio. kr., ligesom der kom ekstra gang i benzinsalget i landene, hvor kampagnen kørte.

”Samarbejdet med Shell er en dyb ridse i LEGOs grønne lak, fordi det står i kontrast til virksomhedens ambitiøse miljø- og klimapolitik. LEGO udviser ikke omhu og ansvarlighed i sit partnervalg.. Ved at sælge af sit gode, grønne brand skaber LEGO en uberettiget goodwill og opbakning til Shells olieboringer, der ikke bør legitimeres. Det er dybt uansvarligt at bore efter olie i det skrøbelige Arktis, og LEGO bør holde sig for god til at give Shell medvind på katastrofekursen,” siger Birgitte Lesanner.

Jørgen Vig Knudstorp har endnu ikke svaret på aktivisternes invitation til at komme ud og modtage underskrifterne. Tælleren stiger fortsat hastigt, og protesten ved hovedkontoret vil fortsætte.

Tags