Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo kirjoitti alla olevan mielipidekirjoituksen New York Timesiin ja International Herald Tribuneen 22.3.2011.

Kaksitoista päivää ei ole läheskään tarpeeksi pitkä aika voidaksemme tajuta Japaniin 11. maaliskuuta iskeneen katastrofin laajuutta. Vanhempansa menettäneistä lapsista heihin, joiden läheiset ovat edelleen tsunamin jäljiltä kateissa, ja työläisten joukkoon joka sankarillisesti terveytensä uhaten yrittää saada tasapainotettua Fukushiman ydinvoimalan tilanteen – traagisille tarinoille ei ole loppua.

Kuitenkin japanilaisia kohtaan tuntemani surun ja myötätunnon lisäksi minussa on kehittymässä toinen tunne: se on suuttumus. Samaan aikaan kun kiihkeästi odotamme jokaista uutista Fukushiman tilanteen kehittymisestä toivoen, että radioaktiivinen vuoto ja päästöt saataisiin loppumaan ja vielä pahempi katastrofi saataisiin torjuttua ja japanilaisilla olisi yksi painajainen vähemmän, hallitukset ympäri maailmaa jatkavat investointien edistämistä ydinvoimaan. Juuri viime viikolla esimerkiksi kotimaani Etelä-Afrikan hallitus ilmoitti, että se lisää uuteen energiasuunnitelmaansa 9 600 megawattia ydinvoimaa.

Kahta vaarallista olettamusta esitellään faktana keskellä käynnissä olevaa ydinkriisiä. Ensimmäinen on väite, että ydinvoima on turvallista. Toinen on väite, että ydinvoima on oleellinen osa vähähiilistä tulevaisuutta ja sitä tarvitaan estämään katastrofaalinen ilmastonmuutos. Molemmat olettamukset ovat vääriä.

Ydinteknologia on aina haavoittuvaa inhimillisen erehdyksen, luonnonkatastrofin, suunnitteluvirheen tai terroristihyökkäyksen takia. Juuri nyt näemme Fukushimassa järjestelmien pettämisen. Itse reaktorit kestivät maanjäristyksen ja tsunamit, mutta elintärkeä jäähdytysjärjestelmä petti. Kun myös varavoima petti, reaktorit ylikuumenivat ja lopulta säteily alkoi levitä. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, mikä voi mennä pieleen.Ydinvoima on luonnostaan vaarallista ja säteilystä johtuvien mahdollisten sairauksien lista on kauhistuttava: geneettisiä mutaatioita, synnynnäisiä vaurioita, leukemiaa, muita syöpiä, häiriöitä lisääntymis-, immuniteetti-, verenkierto- ja umpieritysjärjestelmissä.

Vaikka olemme kuulleet Tšernobylistä ja Three Mile Islandista, ydinvoimateollisuus haluaa meidän uskovan, että nämä ovat yksittäisiä tapauksia muutoin tahrattomassa historiassa. Näin ei ole. Yli 800 muuta merkittävää tapausta on virallisesti raportoitu Kansainväliselle atomienergiajärjestölle – Mayak, Tokaimura, Bohunice, Forsmark vain muutamia nimetäkseni.

Myös olettamus, että ydinvoima olisi välttämätöntä hiilettömän tulevaisuuden kannalta, on myös väärä.

Greenpeace ja Euroopan uusiutuvan energian neuvosto ovat yhdessä laatineet Energy [R]evolution -skenaarion, joka osoittaa selkeästi, että puhtaan energian polku on halvempi, terveellisempi ja tuottaa nopeampia tuloksia ilmastolle kuin mikään muu vaihtoehto. Tässä skenaariossa vaaditaan nykyisistä ydinreaktoreista luopumista ja uusien kaupallisten ydinreaktorien rakentamisen lopettamista.

Sen lisäksi konservatiivisen IEA:n vasta julkaistu energiaskenaario tuo esiin tosiasian, ettei ydinvoimaa tarvita ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Se osoittaa, että ydinvoiman osuus maailman energiantuotannosta olisi alle kymmenen prosenttia, vaikka olemassa oleva ydinvoimakapasiteetti nelinkertaistettaisiin vuoteen 2050 mennessä. Tämä vähentäisi ilmastopäästöjä vähemmän kuin neljä prosenttia. Sama rahamäärä puhtaaseen uusiutuvaan energiaan, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaan, investoituna saisi aikaan paljon suuremman vaikutuksen ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi.

Ydinvoima on kallis ja tappava harhautus pois todellisista ratkaisuista. ”Polttoaineettomat” energialähteet eivät synnytä kansainvälisiä konflikteja (tätä kirjoittaessani en voi olla ajattelematta Libyaa), ne eivät ”kuivu” eivätkä vuoda. Alkuinvestointeja on tehtävä, mutta uusiutuvan energia hinta laskee kun teknologian kehitys ja kilpailu markkinoilla alentavat kustannuksia. Sen lisäksi viisaasti toteutettu vihreä, ydinvoimasta ja fossiilisista polttoaineista vapaa tulevaisuus luo myös joukon turvallisia, uusia työpaikkoja.

Kun kansainväliset järjestöt kuten Greenpeace ja Japanin kansalaisten ydinvoimatiedotuskeskus vetosivat Japanin hallitukseen evakuointisuunnitelmien ja muiden suojautumistoimien parantamiseksi ihmisille, jotka ovat vielä 30-kilometrin suojavyöhykkeellä; kun kysymys ruuan ja veden saastumisesta kasvaa Aasiassa; kun joditabletit on loppuunmyyty ympäri maailmaa, ja ihmiset niinkin kaukana Japanista kuin Los Angelesissa ovat varuillaan ”radioaktiivisten pilvien” varalta – on välttämätöntä, että me maailman kansalaiset tuomme julki ydinvoimainvestointien vastustuksemme. Tarvitsemme aidosti puhtaan energiavallankumouksen nyt.