Jääkarhu Paula Helsingin edustalla rohkaisemassa presidentti Obamaa pysäyttämään Shellin öljynporausaikeet Arktiksella.

Arktis-kampanjan aikana olen ehtinyt kuulla jo useamman asiantuntijan toteavan, että öljynporaus Arktiksella on väistämätön tosiasia. Öljy-yhtiöt alkavat kuitenkin vähitellen tajuta todellisuuden ja power point -esityksen välisen eron Arktiksella. Yhtiö toisensa jälkeen on ainakin lykännyt suunnitelmiaan Arktiksella.

26. syyskuuta 2012. Ranskalainen öljy-yhtiö Total varoitti Arktisen öljynporauksen vaarallisuudesta. Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie sanoo Financial Times -lehdessä, että öljyä ei pidä porata Arktiksella, koska öljyvuodon vaara herkällä Arktiksella on liian suuri.

27. helmikuuta 2013. Varsinainen pommi tuli kuitenkin helmikuun lopussa. Epäonnistumisten sarjan päätteeksi Shell ilmoitti, ettei se aio porata öljyä Alaskassa tänä kesänä. ”Arctic Ready” -sloganin alla toiminut yhtiö osoitti, että Arktis on äärimmäisen haastava alue myös suurelle ja kokeneelle yhtiölle. Shellin porausalus päätyi uutena vuotena karille ja viranomaisten lista erilaisten turvallisuus- ja ympäristömääräysten rikkomuksista on pitkä.

7. maaliskuuta 2013. Norjan valtion öljy-yhtiö Statoil ilmoitti jäädyttävänsä suunnitelmat öljynporauksesta Alaskassa. Statoil on yksi Arktiksen aggressiivisimpia yhtiöitä. Statoililla on lisenssejä öljynetsintään ympäri napapiirin: Norjassa, Venäjällä, Alaskassa ja Grönlannissa.

29. maaliskuuta 2013. Grönlannin tuore pääministeri Aleqa Hammond ilmoitti, ettei Grönlanti myönnä uusia lisenssejä öljynporaukseen. Myös aiemmin myönnetyt luvat aiotaan käydä uudelleen läpi. Moratorio on suoraa seurausta Greenpeacen esiin nostamasta öljyonnettomuuden huolesta.

2. huhtikuuta 2013.Ei kopeekan vertaa arktisiin investointeihin”, totesi Venäjän suurimman yksityisen öljy-yhtiön varapääjohtaja Leonid Fedun Financial Timesille huhtikuun alussa. Lukoil perääntyy Karanmereltä ja Barentsinmereltä.

10. huhtikuuta 2013. Seuraavaksi vuorossa oli yhdysvaltalainen ConocoPhillips, joka ilmoitti peruvansa vuoden 2014 Alaskan poraussuunnitelmat. Yhtiö valitteli erityisesti ”sääntelyn epävarmuutta” tilanteessa, jossa ympäristöjärjestöjen kritiikki ja Shellin vaikeudet ovat pakottaneet presidentti Barack Obaman hallintoa arvioimaan uudelleen öljynporauksen edellytyksiä Alaskasssa.

11. huhtikuuta 2013. Seuraavana päivänä Greenpeacen aktivistit kiipesivät Norjassa Statoilin öljynporauslautalle, jonka suunniteltu määränpää oli maailman pohjoisin öljynporausalue Barentsinmerellä. Vain muutamaa tuntia myöhemmin norjalainen valtion omistama öljy-yhtiö ilmoitti, että suunniteltuja porauksia ei tehdä tänä vuonna.

Näitä peruutuksia ei olisi tapahtunut ilman miljoonia Arktiksen puolustajia ja ympäristöjärjestöjen työtä. Öljy-yhtiöt tietävät, että niitä seurataan tarkasti. Arktista ei kuitenkaan ole vielä pelastettu, joten liity mukaan: www.SaveTheArctic.org

TAPIO LAAKSO