UPM ilmoitti tänään rakentavansa mäntyöljystä dieseliä valmistavan jalostamon Lappeenrantaan vuoteen 2014 mennessä. Neste Oil saa varteenotettavan kilpailijan biodieseltuotannossa. UPM:n laitos tuottaa kolmanneksen Neste Oilin Porvoon laitosten kapasiteetista, mikä on suuri mittakaava.

UPM:n ilmoitus herättää kysymyksiä:

  • Kuten Neste Oilin käyttämälle palmuöljylle, myös mäntyöljylle on jo muuta käyttöä. Millä kemianteollisuuden raaka-aineentarve tyydytetään, jos mäntyöljy meneekin polttoaineeksi?
  • Jos mäntyöljyä ryhdytään hyödyntämään energiaksi, onko juuri diesel järkevin ja tehokkain lopputuote ilmastopäästöjen vähentämiseksi?
  • Miten jalostamon energiantuotanto hoidetaan, ei kai fossiilisilla tai ydinvoimalla?
  • Hyvä puoli UPM:n raaka-ainevalinnassa on se, että haasteet kohdataan - ja toivon mukaan otetaan huomioon - lähtökohtaisesti kotimaassa. Onko Neste Oilin seikkailuista Kaakkois-Aasian sademetsissä otettu opiksi?

UPM:n väite maailman ensimmäisestä puupohjaista biodieseliä valmistavasta jalostamosta ei pidä paikkaansa: Ruotsissa Preem on hyödyntänyt mäntyöljyä jo pitkään teollisessa mittakaavassa.

Samaan aikaan toisaalla: Neste Oilin johdosta lähtee viimeinenkin mies, joka on ollut päättämässä pahasti pieleen menneestä palmuöljystrategiasta. Yhtiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Peltola ei jatka 28.3. pidettävän yhtiökokouksen jälkeen. Aiemmin yhtiön toimitusjohtaja Risto Rinteen korvasi vuonna 2008 Matti Lievonen ja varatoimitusjohtaja Jarmo Honkamaa jätti yhtiön 2010.

Maija Suomela


Seuraa Vesa Vierikon esimerkkiä ja vetoa Neste Oiliin