Jo yli kymmenen vuoden ajan olen työskennellyt ympäri maailmaa suojellakseni valtameriä ja viimeiset viisi vuotta olen erityisesti keskittynyt suojelemaan Tyyntä valtamerta. Maailman suurimpana valtamerenä Tyyni valtameri on koti lähes 70 prosentille maailman tonnikaloista. Olemme kaikki syöneet tonnikalaa, mutta valitettavasti jäämme harvoin miettimään sen alkuperää.

Olen ollut onnekas saatuani vierailla monissa Tyynen valtameren saarissa, joiden vesien kautta tonnikalat vaeltavat ja olen tavannut ihmisiä, joiden tulevaisuudet ovat nyt vaakalaudalla. Olemme nimittäin muutaman vuosikymmenen sisällä tyhjentäneet valtameremme kaloista käyttäen aggressiivisia kalastusaluksia, jotka seilaavat yhä kauemmas ja kauemmas pyydystääkseen aina vain enemmän kaloja. Näin on erityisesti Tyynen valtameren kohdalla. Kalastusvälineet ovat liian usein niin epätaloudellisia, että tonnikalan mukana tulee kaikenlaista meren eliöstöä.

Hiljattain ilmiantajahelikopterin pilotti lähestyi meitä videomateriaalin kanssa, jonka hän oli kuvannut kalastusaluksessa Tyynellä valtamerellä. Helikoptereita on usein käytetty tonnikalan löytämiseksi ja viime aikoina tonnikalan houkuttimina käytettävien kelluvien esineiden, kala-aggregaattien, tarkistamiseksi. Hän kuvasi seikkailujaan kauniilla valtamerellä, ja oli niin kauhistunut näkemästään, että päätti luovuttaa materiaalin meille. Hän teki sen siinä toivossa, että voisimme videon avulla inspiroida sinun kaltaisiasi ihmisiä toimimaan valtameren tuhoamisen lopettamiseksi.

Kurenuotta

 

Tämä ei ole poikkeus, joka vahvistaa säännön. Tutkijat arvioivat, että sivusaaliin lukemat -- jäte, joka hylätään, kun varsinainen ”kohdekala” on pyydystetty -- voi olla jopa kymmenen prosenttia. Kun otetaan huomioon kuinka paljon tonnikalaa pyydystetään, siihen mahtuu paljon tuhlattuja haita, kilpikonnia, rauskuja ja jopa valaita. Sen ei tarvitse mennä niin.

Sivusaalislukemat ovat erityisen korkeat silloin, kun kurenuottaalukset (hyvin yleinen kalastusmetodi Tyynellä valtamerellä) käyttävät kala-aggregaatiolaitteita (FAD, Fish Aggregation Device). FAD:t voivat olla jopa puunpalasia, mutta joskus monimutkaisia kaikuluotaimella jäljitettäviä pyydyksiä, jotka vetävät puoleensa kaikenlaisia eliöitä -- eivät vain tonnikaloja.

 

Tämä tarkoittaa sitä, että tonnikalan mukana kauhotaan kaikki muukin. Tämän umpimähkäisen kalastuksen -- joka kohdistuu myös nuoriin tonnikaloihin jättäen tonnikalapopulaatiolle heikot mahdollisuudet kasvulle -- on loputtava. Greenpeace työskentelee ympäri maailman vakuuttaakseen merkittävät tonnikalamerkit hylkäämään kaikkein tuhoisimmat kalastusmenetelmät. 

Työskentelemme myös Tyynen valtameren saarten hallitusten kanssa valtuuttaaksemme ne ottamaan hallintaansa omat vesialueensa ja tonnikalansa. Tonnikala on avain alueen ekonomiseen vaurauteen ja ruuan turvaamiseen. Ilman kalaa heillä ei ole tulevaisuutta. Tarvitsemme hallituksia turvaamaan saarten valtioiden ehdottamia tärkeitä konservaatiotoimenpiteitä tämän vuoden Tyynen valtameren tonnikalakomission tapaamisessa, joka pidetään joulukuussa Palaussa.

Olemme siellä antaaksemme äänen ihmisille, jotka tarvitsevat tonnikalaa selviytyäkseen ja menestyäkseen ja antaaksemme heille mahdollisuuden suojella tyyntä valtamerta heidän lastensa vuoksi -- emme vain lobataksemme kapeaa tonnikalateollisuutta. Niin ikään itse valtamerellä Esperanza miehistöineen on sitoutunut Tyynenmeren suojelemiseksi -kierrokseen kohdaten tuhlailevaa liikakalastusta, toimien ja kannattaen ratkaisuja, jotka turvaavat Tyynenmeren tonnikalojen selviytymisen ikuisesti.

Sari Tolvanen, valtamerikampanjoitsija, Greenpeace International

Pyydän siis, että lähetät tämän sivun linkin kaikille tutuillesi, kehotat heitä vaatimaan vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa, pyydät jälleenmyyjääsi ja tonnikalamerkkejä tukemaan Tyynenmeren asukkaita, jotka tarvitsevat tonnikalaa ruokansa ja työpaikkojensa vuoksi. Ainoastaan muuttamalla tapaamme kalastaa ja siirtämällä syrjään enemmän valtameren alueita merireserveiksi -- merellä sijaitseviksi luonnonpuistoiksi -- voimme välittää lapsillemme ja lapsenlapsillemme sen puhtaiden valtamerten tonnikalantäytteisen tulevaisuuden, jonka he ansaitsevat.

Sari ”Blondfin” Tolvanen on valtamerikampanjoitsija, joka johtaa Greenpeacen työtä Tyynen valtameren puolesta. Hän työskentelee Greenpeace Internationalin Amsterdamin toimistossa.

Alkuperäinen teksti (eng) 17.11.2011, käännös Toni Hietanen


Vaadi mertensuojelualueita. Vetoomuksessa on jo yli 50 000 nimeä.